KADA LJEKARU

Kako prepoznati i liječiti simptome gnojne angine

Većina uzroka je zarazne prirode, što znači da će je gotovo uvijek uzrokovati virus ili bakterija

Javlja se bol u grlu. Facebook

Z. K.

prije 3 dana

Pod pojmom angina obično se podrazumijeva upala ždrijela, krajnika i limfnih čvorova na vratu. Gnojna angina je bolest koja se najčešće javlja kod djece i relativno je bezopasna, ali se može pojaviti i kod odraslih. Predstavlja jedan od najčešćih razloga posjeta doktoru i češće se javlja u hladnijim mjesecima.

Jaka grlobolja

Većina uzroka je zarazne prirode, što znači da će gnojnu anginu gotovo uvijek uzrokovati virus ili bakterija. Puno rjeđe radi se o apscesima, odnosno nakupinama gnoja. U svakom slučaju, glavne karakteristike su uglavnom iste. Gnojna angina također se naziva i faringitis. Jako je bitno aktivno pratiti simptome.

Kod streptokokne angine simptomi se često javljaju naglo, dok kod virusnih postoje i drugi simptomi prije pojave same grlobolje, kao što su: svrbež nosa i očiju, pojačana sekrecija i začepljenost nosa i dr. Osim jake grlobolje, kod streptokokne angine se obično javlja i osjećaj opće slabosti, visoka temperatura, otežano gutanje zbog bolova, glavobolja i upala limfnih čvorova na vratu.

Neugodan zadah je također jedan od simptoma koji dolaze uz probleme s grlom, baš kao i promjene u glasu. Iako osoba koja boluje potencijalno neće imati apetit, bitno je da jede i da pokuša izgraditi vlastiti imunitet.

Akutna upala

Preboljena angina ostavlja kratkotrajan imunitet, od ove bolesti se može oboljeti mnogo puta. Ukoliko vaše dijete ima gnojnu anginu više puta u godini, riječ je o akutnoj upali, ali ako ima gnojnu anginu duže od 3 mjeseca, radi se o hroničnoj upali.

Upala krajnika koja je uzrokovana streptokoknom infekcijom obično se liječi antibioticima. Antibiotike obično treba uzimati barem 10 dana.

Unos tekućine

Obratite pažnju na unos tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Djetetu možete pomoći i tako da mu ispirete grlo toplom slanom vodom, ali i sprečavanjem daljnjeg širenja bakterija pomoću redovite higijene. Potaknite ga da jede i pije. S obzirom na bol u grlu, kruta hrana ne dolazi u obzir, a ne preporučuje se ni topla hrana i piće. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.