Redovna konzumacija određenog povrća u prehrani može pomoći kod izgradnje mišića. Iako povrće nema proteina kao što, primjerice, ima meso, ako pazite koliko makronutrijenata unosite u organizam, baš svaki gram se računa.
Većina ljudi treba jesti najmanje 20 grama proteina po obroku, a uključivanje različitih izvora proteina dobar je način za postizanje tog cilja.
Krompir
Ovaj škrobni gomolj poznat je po tome što je pun ugljikohidrata, ali ima i jedan od najvećih udjela proteina među svim vrstama povrća. Srednji bijeli krompir ima četiri grama proteina, kalij, vitamin C i vlakna. Neka istraživanja pokazuju da je koristan i za zdravlje srca, crijeva, pa čak i kontrolu apetita, prenosi "Today".
Dodavanje pečenog krompira svakom obroku izvrstan je način za povećanje unosa proteina biljnog porijekla. Krompir možete upotrijebiti i kao sredstvo za punjenje sastojcima bogatim proteinima, poput nasjeckane piletine, crnog graha ili sira.
Brokula
Brokula je jedna od najpopularnijih vrsta povrća i jako je zdrava. Kombinacija vlakana i proteina čini ovo povrće iz porodice krstašica zasitnim sastojkom u obrocima. Brojni su načini korištenja brokule; može se ispeći u rerni i poslužiti uz glavno jelo, ali i koristiti u juhama te salatama.
Prokulice
Prokulice ljudi najčešće ili vole ili ne vole, ali su one povrće koje će prehrani dodati nešto proteina. Prokulice sadrže mnogo hranjivih tvari, poput vitamina C i vitamina K, vlakna, antioksidanse i druge hranjive biljne spojeve.
Šparoge
Slično kao s prokulicama, šparoge su povrće koje ljudi najčešće vole ili ne mogu ni pomisliti jesti. One su povrće bogato vitaminom A, folatom i vlaknima, s malo proteina. Vitamin A važan je dio cjelokupnog zdravlja očiju, a folat ima važnu ulogu u razvoju fetusa i zdravoj trudnoći, prenosi "Today".
Artičoke
Artičoke možda nisu na vašem svakodnevnom meniju, ali biste ih možda trebali češće konzumirati u prehrani. Bogate su prebiotičkim vlaknima koja potiču rast dobrih bakterija u crijevima, a također utječu na dobar imunitet i zdravlje mozga. Jedna srednje velika artičoka ima četiri grama proteina, a kako prenosi "Today", vrlo ih je ukusno pripremiti u kombinaciji s piletinom u umaku od sira.
Kukuruz
Kukuruz sadrži proteine i vlakna, dvije hranjive tvari koje će vas zasititi. Odličan je način da se zadovolji potreba za slatkim bez jedenja slatkiša, a može se pripremiti na mnogo načina i kombinacija. Jedan kukuruz srednje veličine ima tri grama proteina.
Svih šest vrsta povrća još se mogu kombinirati s namirnicama poput graha, cjelovitih žitarica, voća, povrća ili orašastih plodova, kako bi se dodatno povećao unos proteina i zamijenili neki životinjski proizvodi u prehrani.