Zobena kaša posljednjih godina je pravi hit među svima koji pokušavaju smršavjeti, kontrolirati tjelesnu težinu ili se samo zdravije hraniti. Iako su zobene pahuljice poznate po tome što su odličan izvor vlakana, snižavaju razinu glukoze i holesterola u krvi te smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, treba voditi računa o dodacima kojima obogaćujemo kašu.
Prema dijetetičarki Ketrin Gervasio (Catherine Gervacio), šećer je najgori dodatak i svakako ga treba izbjegavati.
- "Monk fruit" ili redovničko voće je najbolji prirodni zaslađivač - kaže ona.
Riječ je o malom, zelenom plodu koji nalikuje tikvi, a porijeklom je iz jugoistočne Azije. Za Gervasio, on je najbolja opcija za dodavanje jelu jer je prirodni izvor šećera i nema veliki utjecaj na šećer u krvi poredeći s drugim. Također, smatra se prikladnom opcijom za dijabetičare.
Iako je izvrsna alternativa šećeru, redovničko voće u našim krajevima nije baš dostupno. Alternativa je stevija koja se dobiva od lista biljke "stevije rebaudiane". Vrlo je slatka i ima nula kalorija, a nema negativne posljedice za zdravlje.