Postoji nekoliko brzih načina da očistite jagode pomoću sirćeta, sode bikarbone ili soli prije jela.
Prije nego što počnete da perete jagode imajte na umu kada ćete ih jesti. Savjetuje se da ne perete jagode dok ne budete spremni da jedete. Jagode su poput spužve koja ih čini da usisavaju što je više moguće vlage. Ako ih operete, a zatim ih skladištite, one će se mnogo brže pokvariti.
Korištenje mješavine sirćeta i vode može pomoći da se nježno očiste jagode koje su možda bile izložene pesticidima i drugim hemikalijama. Osim toga, put od velike farme do police prodavnice prehrambenih proizvoda je dug, a njima je možda rukovalo mnogo različitih ljudi.
Napunite veliku posudu vodom i sirćetom u razmjeri 4:1 (na četiri šoljice vode ide jedna sirćeta). Zatim potopite jagode tako da su bobice potpuno potopljene. Držite ih tako oko 20 minuta, a potom dobro isperite svaku bobicu.