Uredu je povremeno uživati u hrani koja se možda ne smatra zdravom, ali gastroenterolog Sarmed Sami kaže da postoje namirnice kojima pristupa s velikim oprezom.
Prerađeno meso
Prerada mesa može pomoći da se poboljša njegova tekstura i rok trajanja, ali ako se jede previše i prečesto, može i štetiti našem zdravlju.
Mliječna hrana s visokim sadržajem masti
Intolerancija na laktozu je jedna od najčešćih intolerancija na hranu. Ovo stanje može dovesti do neželjenih simptoma nakon konzumiranja mliječne hrane. Simptomi uključuju nadimanje, bol u stomaku, gasove i dijareju.
Pržena hrana
Ona može izazvati stomačne tegobe, jer usporava pražnjenje želuca zbog velike količine masti. Prekomjerna potrošnja masti može dovesti do nadimanja, mučnine i grčeva.
Slatka pića
Konzumiranje slatkih napitaka nema zdravstvene koristi, a to uključuje i voćne sokove, ako se s njima pretjera. Višak šećera je povezan s povećanjem tjelesne težine, faktorom rizika za mnoge bolesti.
Gotova jela
Ishrana zasnovana na ultraprerađenoj hrani povezana je s brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, sindrom iritabilnog crijeva, depresiju, astmu i rak.