SAVJETI

Osjetljivi želudac

Zna se da pacijenti sa upalnim bolestima crijeva, tokom pogoršanja stanja, trebaju sasvim izbaciti sa jelovnika svježe voće i povrće.

Bolje jesti bareno povrće ili povrće isjeckano na sitne komade. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.6.2019

Iako se savjetuje da ishrana bude što bogatija svježim povrćem, to ne važi za osobe koji boluju od hroničnog gastritisa.  

Osobe sa dijagnozom refluksnog ezofagitisa (GERB-a) takođe bi trebale izbjegavati paradajz, rotkvice, papričice, luk, sok paradajza, kisele krastavce. Nije neophodno potpuno izbaciti ove namirnice, ali je bolje jesti bareno povrće ili povrće isjeckano na sitne komade.

Zna se da pacijenti sa upalnim bolestima crijeva, tokom pogoršanja stanja, trebaju sasvim izbaciti sa jelovnika svježe voće i povrće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.