KORISNO

Hranom protiv upala

Minimalizirajte unos namirnica bogatih zasićenim masnoćama

Začinite hranu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.10.2018

Protuupalna dijeta podrazumijeva konzumiranje namirnica bogatih antioksidantima i supstancama koje se na prirodan način bore protiv raznih upala i jačaju imunitet.

1. Jedite mnogo voća i povrća.

2.Minimalizirajte unos namirnica.  bogatih zasićenim masnoćama. 

3. Konzumirajte namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput morskih plodova i orašastih plodova.

4. Smanjite unos mesa i punomasnih mliječnih proizvoda.

5. Izbjegavajte procesuiranu hranu.

6. Začinite hranu. Mnogi začini, poput origana, bosiljka, ruzmarina, peršuna, kadulje, ljutih papričica, bijelog luka i drugih, imaju protuupalne osobine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.