ISTRAŽIVANJA

Paradajz sos smanjuje rizik od raka stomaka

U istraživanju su naučnici ispitivali efekt ekstrakta iz paradajza na rak želuca

Paradajz ima mnogo bolje efekte probiotika kad je skuhan. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

30.9.2018

Nova istraživanja pokazala su da kuhani paradajz sos, uključujući i kečap, može da zaštiti tijelo od pojave raka. Ove namirnice povećavaju nivo zdravih bakterija u crijevima. Sos je posebno dobar, jer paradajz ima mnogo bolje efekte probiotika kad je skuhan nego kad ga jedemo sirovog.

U istraživanju su naučnici ispitivali efekt ekstrakta iz paradajza na rak želuca. Rezultati su pokazali usporen rast ćelija raka i njihovu smanjenu sposobnost da se šire, a dovodi i do smrti ćelija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.