ZDRAVLJE U KUĆI

Bobičasto voće koje treba jesti što češće: S jagodama se mršavi

Avaz.ba

16.5.2018

Jagode svi vole. Moguće ih je jesti sirove, ali i u mnogo različitih kombinacija. Evo zbog čega bi se ovo bobičasto voće trebalo naći na tanjiru što češće:

1. Lijek za sve

Jagode su bogate kalcijem, magnezijem i vitaminom C. Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Posjeduju čak i osobine analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje.

2. Ubrzavaju metabolizam

Bogate su protuupalnim i protukancerogenim sastojcima. Ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit.

3. Štite od UV zračenja

Rezultati jednog istraživanja pokazali su kako ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećavajući njenu otpornost i smanjujući oštećenje DNK.

4. Nisu kalorične

Jagode ne sadrže mnogo kalorija, a olakšavaju mršavljenje, štite nas od bolesti srca, poboljšavaju pamćenje...

5. Pomažu u prevenciji makularne degeneracije

Jagode dokazano pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka sljepoće starijih osoba.

6. Snižavaju holesterol

Istraživanje objavljeno u časopisu „Nutrition Journal“ još je jednom potvrdilo snagu jagoda u snižavanju holesterola.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.