Jagode svi vole. Moguće ih je jesti sirove, ali i u mnogo različitih kombinacija. Evo zbog čega bi se ovo bobičasto voće trebalo naći na tanjiru što češće:
1. Lijek za sve
Jagode su bogate kalcijem, magnezijem i vitaminom C. Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Posjeduju čak i osobine analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje.
2. Ubrzavaju metabolizam
Bogate su protuupalnim i protukancerogenim sastojcima. Ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit.
3. Štite od UV zračenja
Rezultati jednog istraživanja pokazali su kako ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećavajući njenu otpornost i smanjujući oštećenje DNK.
4. Nisu kalorične
Jagode ne sadrže mnogo kalorija, a olakšavaju mršavljenje, štite nas od bolesti srca, poboljšavaju pamćenje...
5. Pomažu u prevenciji makularne degeneracije
Jagode dokazano pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka sljepoće starijih osoba.
6. Snižavaju holesterol
Istraživanje objavljeno u časopisu „Nutrition Journal“ još je jednom potvrdilo snagu jagoda u snižavanju holesterola.