ZDRAVLJE U KUĆI

Preduhitrite virozu i prehladu: Citrusi su najbolji zimski „slatkiš“

Avaz.ba

24.1.2018

Da biste izbjegli infekcije karakteristične za zimu najvažniji je jak imunitet. Najbolji način da se ojačaju odbrambene sposobnosti tijela jeste zdrava ishrana bazirana na namirinicama bogatim hranljivim materijama koje direktno utječu na izgradnju "štita" protiv virusa i bakterija. 

Nutricionisti predlažu da je u ovo doba godine treba izbjegavati rafinirani šećer, energetska pića, alkohol i bijelo brašno, jer ove namirnice nemaju hranljivi značaj. Da bi se šećeri preradili i iskoristili u procesu varenja organizam iscrpljuje vlastite rezerve enzima, vitamina i minerala, a to upravo slabi imunitet.

Citrusno voće

Najbolji zimski „slatkiš“ je voće, jer fruktoza iz svježeg voća povoljno djeluje na imunološki sistem. Dnevno je neophodno oko 400 g svežeg voća u dvije do tri porcije, a prednost bi trebalo dati citrusima zbog toga što sadrže veće količine vitamina C, a naročito grejpfrut.

Zeleno povrće

Idealna namirnica za hladne dane je špinat, jer obiluje vitaminom C, antioksidansima, kao i biljnim vlaknima. Preporučuje se sirov ili blago obaren. Dobar izbor je i brokoli jer sadrži vitamine A i C, kao i glutation koji se smatra kraljem među antioksidansima. Brokoli ne bi trebalo da se kombinuje sa mliječnim proizvodima, jer se na taj način sprečava unos željeza u organizam.

Selen i vitamin B

Šampinjoni su bogati antioksidansima, kao i selenom i vitaminima B grupe - niacinom, riboflavinom, koji su neophodni za imuni sistem. Ako u organizmu nedostaje selen, povećan je rizik od prodora bakterija, a samim tim dolazi do upalnih procesa, slabljenja imuniteta i razvoja infekcija. Značajan izvor važnih vitamina B grupe su i bademi koji sadrže i dragoceni vitamin E. Dovoljno je šaka dnevno ovog orašastog voća.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.