ODRŽAO GOVOR

Dodikov povratak staroj retorici: Ni direktor CIA-e vam neće pomoći

Ponovio da BiH nije njegova država, te da, ako se dirne imovina RS, entitet će donijeti svoju odluku o samostalnosti

Milorad Dodik. Armin Durgut / PIXSELL

N. Aj.

25.8.2024

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik prisustvovao je danas završnim događajima 59. "Kočićevog zbora" u Stričićima, gdje se obratio prisutnima.

Nije dugo čekao da se vrati staroj retorici. Iako je prije samo nekoliko dana tvrdio da nikada nije govorio o secesiji, danas je ponovo zaprijetio njom. Kazao je da će, ukoliko bude donesena odluka da imovina pripada Bosni i Hercegovini, RS donijeti odluku o samostalnosti. 

- Neće vam pomoći ni direktor CIA-e - poručio je Dodik aludirajući na nedavnu posjetu direktora CIA-e Vilijama Džozefa Barnsa (William Joseph Burns) BiH.

Dodik je u Stričićima govorio o jedinstvu srpskog naroda osvrnuvši se na Deklaraciju “Svesrpskog sabora” koja, kako kaže, govori upravo o tome.

- Naša Deklaracija "Svesrpskog sabora" govori da ne postoje bosanski, hrvatski i ovi ili oni Srbi, nego da postoje Srbi. Oni mogu da budu Kočićevi, mogu da budu na taj način definisani, ali nikako ne mogu da budu bosanski, hrvatski, crnogorski ili ne znam ni ja, kosovski ili ne znam šta već, nego isključivo kao Srbi - rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na zastavu BiH odnosno da je ponosan što je nema u okviru manifestacije "Kočićev zbor" već što je tu zastava Srbije. Ponovio je da BiH nije "njegova država".

- BiH je naše moranje. BiH je nešto što smo mi pokušali da gradimo Dejtonskim sporazumom. Ali BiH, dejtonska BiH, silnim intervencijama stranaca, koji su bili servilni prema onome što muslimani (kako Dodik oslovljava Bošnjake koji su ustavna kategorija) traže BiH, razbila je tu BiH. Ta BiH ne postoji. Ta BiH nije ni živjela. Prvi dan nakon potpisa Dejtonskog sporazuma, oni su rušili Dejtonski sporazum. A mi u našoj naivnosti da sačuvamo mir ponegdje smo, možda, ovi ili oni, i mi, današnja vlast, i nekadašnja vlast, vjerovali da možda možemo da izgradimo to i da će to jednog dana stati. Sada vidimo da ne stoje. Sada hoće sve. Sada hoće imovinu. Ako vam uzmu imovinu, onda nemate ništa. Ako uzmu imovinu, nema RS. Oni su tačno naučili da samo sa imovinom mogu da izgrade BiH - rekao je Dodik.

Dodao je da "naš identitet ne može i ne treba da bude nikada BiH".

- Kako god ko tražio, šta god to govorio, mi smo jasno ostali u našoj porodici. Ako nam dirnete imovinu i ako vam padne na pamet da ste možda jaki, te noći baš odlučili da kažete da imovina pripada BiH, računajte da će RS donijeti svoju odluku o samostalnosti. Neće vam pomoći ni direktor CIA-e, ni bilo ko ko se ovdje muva. Ova Republika i ono što mi branimo je sve to. I ova Republika nije ni od koga nije uzeta. Ovo je samo pokušaj da bude naša, jer je naša otkad postojimo ovdje i otkad ona postoji - uputio je Dodik otvorenje prijetnje.

Njegov govor je povratak na staru, već naviknutu priču od Dodika, iako je nakon nedavne posjete direktora CIA-e Barnsa, o jednom od najmoćnijih ljudi američke administrcije govorio kako nije babaroga nego razuman čovjek koji, ne samo da ima životno, već i značajno političko iskustvo.

Poručio je tada da nije za secesiju te da podržava Bosnu i Hercegovinu, ali onu dejtonsku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.