Krvnim žilama “premreženi” smo od glave do pete jer one kompletno tijelo snabdijevaju kisikom i hranjivim materijama. Zato krvne žile trebaju biti jake, elastične i protočne.
No, vremenom se u njima mogu nakupiti prekomjerna masnoća i drugi “otpad”, pa se protok krvi smanjuje, a potpuno začepljenje žila može izazvati srčani i moždani udar. Zato držite žile u formi uz pomoć pravilne prehrane koja će ih pročistiti i ojačati.
1. JABUKA
Treba li uopće spominjati staru izreku da jabuka na dan tjera doktora iz kuće van? Jabuka je riznica vitamina, minerala i pektina - vlakna koje snižava holesterol i pomaže izlučivanje drugih štetnih tvari iz organizma.
2. BIJELI LUK
Obiluje ljekovitim sumpornim spojevima od kojih je najpoznatiji alicin, a koji štite organizam od štetnih mikroorganizama i djeluju kao snažni antioksidansi sprečavajući u kardiovaskularnom sistemu upale i “zastoje”. Istraživanja su pokazala da bijeli luk pomaže uravnoteženju krvnog pritiska i holesterola.
3. CITRUSI
Naranča, limun i drugi citrusni plodovi također pridonose ravnoteži krvnog pritiska i masnoća u krvi zato što sadrže obilje vitamina C, pektina i kalija - to su poznati “specijalci” za zdravlje kardiovaskularnog sistema.
4. ZELENO LISNATO POVRĆE
Špinat, blitva, raštika, kupus, kelj i druge “zelenjave” nevjerojatne su riznice minerala, vitamina i antioksidansa koji sprečavaju taloženje masnoća na zidovima krvnih žila.
5. RIBA
Protiv štetnih masnoća borite se uz pomoć dobrih masnoća! Riba je jedan od najboljih prirodnih izvora omega-3 nezasićenih masnih kiselina koje sprečavaju stvaranje naslaga i ugrušaka u žilama. Omega-3 masnim kiselinama osobito je bogata plava morska riba poput tune, skuše, sleđa, srdele...
6. ZAČINSKO BILJE
Ružmarin, majčina dušica, kadulja, origano... obiluju antioksidansima koji blagotvorno djeluju na kardiovaskularni sistem. Također je začinsko bilje odlična zamjena za so. Kuhinjsku so odlično će nadomjestiti začinsko bilje koje je bogato mineralima.
Osim što fino oplemenjuje okus jela, začinsko bilje sadrži brojne ljekovite sastojke što jačaju imunitet i poboljšavaju probavu. Umjesto soli možete dodati origano, bosiljak, kopar, majčinu dušicu (timijan), ružmarin, nanu, lovor, mažuran, kadulju, kardamom, peršin, sjemenke celera, crni biber…
U pravilu je potrebna mala količina začinskog bilja da bi supe, marinade, umaci, riba i plodovi mora, složenci od mesa i povrća, salate, pečenja i druga jela dobila finu aromu. Da biste maksimalno očuvali aromatične tvari, začinite jelo na samom kraju kuhanja.
7. MASLINOVO ULJE
Obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje povoljno utječu na ravnotežu masnoća u krvi. Preporučuje se ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva prvim cijeđenjem plodova masline, pa sadrži najviše blagotvornih sastojaka.
8. BOBIČASTO VOĆE
Borovnice, brusnice, kupine, maline, jagode... Bobičasto voće “puca” od obilja vitamina, minerala i flavonoida koji imaju snažno antioksidativno djelovanje. Antocijanin - pigment koji bobičastom voću daje boju - moćan je antoksidans koji štiti kardiovaskularni sistem od upala i oštećenja.
9. ŠIPAK/NAR
Antocijanin je također jedan od glavnih aduta mediteranskog šipka ili nara koji sadrži i niz drugih antioksidansa važnih za ravnotežu krvnog pritiska i masnoća. Nar višestruko štiti kardiovaskularni sistem jer sadrži i obilje vitamina C i kalija.
10. PARADAJZ
I pigment koji paradajzu daje boju - likopen - prava je blagodat za kardiovaskularno zdravlje. Ovaj antioksidans smanjuje rizik od ateroskleroze i održava žile elastičnima.
11. ZELENI ČAJ
Kod zelenog čaja također glavnu riječ vode antioksidansi koji potiču metabolizam, djeluju protuupalno i smanjuju rizik od začepljenja žila. Među najpoznatijim antioksidansima iz zelenog čaja su katehini koji pomažu uravnoteženju masnoća u krvi.
12. ORAŠASTI PLODOVI
Orasi, bademi, lješnici... odlični su izvori vitamina E koji je jedan od najvažnijih zaštitnika srca i krvnih žila. Orašasti plodovi bogati su i nezasićenim masnim kiselinama, proteinima i vlaknima - savršena kombinacija za kardiovaskularni sistem.