Većina nas ima ne baš savršene navike kada je u pitanju spremanje hrane - posebno kada je u pitanju konzervirana hrana. Najlakše je baciti konzervu slanutka u frižider s plastičnom folijom preko nje dok ne odlučite da želite upotrijebiti ostatak.
Ali nakon godina slušanja kako hlađenje hrane u konzervama nije najbolja praksa, vrijeme je da jednom zauvijek saznamo je li to sigurno.
Možete li čuvati hranu u otvorenim konzervama
Prema izvještaju USDA Shelf-Stable Food Safety, potpuno je sigurno hladiti neiskorištene ostatke hrane u konzervi. Međutim, i USDA i Gitanjali Kundu, asistent profesora biologije na Brookdale Community Collegeu u Lincroftu, slažu se da prebacivanje ostataka hrane u staklenu ili plastičnu posudu za skladištenje može pomoći u očuvanju kvaliteta i okusa hrane, prenosi livestrong.com.
Je li opasno jesti hranu iz konzerve s udubljenjem
Budući da se hrana izlaganjem kisiku također izlaže bakterijama i mikroorganizmima u zraku, Kundu preporučuje da uvijek zatvorite svoje posude. Ako to ne učinite, mogli biste riskirati izlaganje ostataka hrane klicama koje se prenose zrakom, od kojih bi vas neke mogle razboljeti, kaže ona. Postoji potencijalna razgradnja hrane, što može uzrokovati zdravstvene rizike.
Također postoji zabrinutost zbog BPA u limenkama, dodaje ona, koji bi mogao “iscuriti iz aluminija i kositra”. Smatra se da BPA, premaz koji oblaže unutrašnjost mnogih limenki, oponaša estrogen i može biti povezan s “razvojem i progresijom raka”, prema studiji iz januara 2015. objavljenoj u Medicine, iako su potrebna dodatna istraživanja na ljudima.
Također je utvrđeno da niske doze izloženosti BPA izazivaju hemorezistenciju na inače učinkovite tretmane raka, prema sveobuhvatnom pregledu objavljenom u Environmental Science and Pollution Research u martu 2021. Ipak, možda biste se trebali odlučiti za konzerviranu hranu koja jasno navodi ” bez BPA” kada je to moguće.
Koliko dugo hrana može ostati svježa u limenci
Vrsta hrane koju imate u toj otvorenoj konzervi može pomoći u određivanju koliko dugo je možete ostaviti u frižideru. Visoko koncentrirani konzervirani proizvodi, poput kondenziranog mlijeka, često ostaju sigurni za konzumaciju dulje od manje koncentrirane hrane, poput pileće supe, kaže Kundu, dodajući da će se meki konzervirani sirevi poput mozzarelle pokvariti brže od crnog graha.
Sve u svemu, Kundu predlaže izbjegavanje stavljanja otvorene konzerve u frižideru.
- Hranu biste trebali staviti u staklenu ili plastičnu posudu i čvrsto je zatvoriti kako biste spriječili mikroorganizme od ulaska - savjetuje Kundu.
Razmislite o ulaganju u set za pohranu od stakla. Ili, ako insistirate na tome da hranu držite u konzervi, dobro je pokrijte kad je stavljate u frižider.