POSJETITE LJEKARA

Prekomjerno znojenje: Šta su glavni uzroci ovog poremećaja

Ne mora nužno značiti da imate ikakav zdravstveni problem, ali ukoliko to ometa vašu funkcionalnost, posavjetujte se sa dermatologom

Često uzrok može biti štitna žlijezda. Facebook

Dž. R.

16.7.2024

U toplotnom valu koji nas je ovih dana zadesio, neizbježno je obilno znojenje, međutim ono može biti povezano i sa zdravstvenim stanjem.

Kako bi znali zašto vam se to dešava, važno je da budete svjesni šta ga može uzrokovati. Ne mora nužno značiti da imate ikakav zdravstveni problem, ali ukoliko to ometa vašu funkcionalnost, posavjetujte se sa dermatologom.

Primarna hidriranost

Ovo je stanje u kojem se vaše znojne žlijezde aktiviraju zahvaljujući pretjerano aktivnim nervima, piše "The derm group partners". 

Primarna hidriranost nema poznat medicinski uzrok i može biti naslijeđena. U ovom slučaju pojavljuje se znojenje dlanova, tabana, pazuha, prepona i grudi.

Groznica

Većini je poznato da groznica može prouzrokovati obilno znojenje. Ovo se zapravo dešava kada se tijelo bori protiv neke vrste infekcije koja uzrokuje povećanje tjelesne temperature. 

Kako ona raste, tako se tijelo znoji kao sredstvo za hlađenje tijela. Groznica može biti praćena jezom, drhtanjem, bolovima u tijelu, glavoboljom i opštom slabošću. Ukoliko simptomi postanu nepodnošljivi, potražite medicinsku pomoć.

Dijabetička hipoglikemija

Osobe koje imaju dijabetes se mogu pretjerano znojiti. Hipoglikemija je stanje u kojem je nivo šećera u krvi ispod 70 miligrama po decilitru, pa ako se to dogodi, potrebno je da pojedete ili popijete nešto kako biste podigli nivo šećera u krvi.

Poremećaj štitne

Hipertireoza je stanje u kojem štitna žlijezda proizvodi previše tiroksina, hormona koji je zadužen za organizam. Kada ga imate previše u tijelu, osjetit ćete ubrzan rad srca i brz gubitak težine. 

Ovo metaboličko preopterećenje izaziva prekomjerno znojenje koje povećava apetit, anksioznost i drhtavicu. Može se liječiti lijekovima koje je ljekar propisao.

Srčani udar

Prekomjerno znojenje često može biti znak skorog srčanog udara koji se dešava kada nešto blokira protok krvi do srca. Kada je srce uskraćeno za krv (koje također isporučuje kisik), tijelo izbacuje hladan znoj i može se osjetiti pritisak ili stezanje u grudima.

Višak kilograma

Ukoliko imate više kilograma nego što bi trebalo, primoravate tijelo da radi dvostruko više kako bi pravilno funkcioniralo, što često dovodi do prekomjernog znojenja. 

Kako srce pumpa krv jače da bi primilo krvne ćelije zasićene kisikom, podiže se tjelesna temperatura što, logično, dovodi do znojenja. Neke jednostavne aktivnosti poput hodanja, stajanja ili sjedenja mogu izazvati prekomjerno znojenje.

Prekomjerno znojenje ne mora uvijek biti pokazatelj nečeg dramatičnog ili opasnog po život. Ovo su samo neki od uzroka, samo je potrebno da se posavjetujete sa ljekarom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.