Šolja tople čokolade, pripremljene kod kuće sa nezaslađenim kakao prahom, može povećati unos vlakana i spriječiti osjećaj gladi.
Stiv Benet, zdravstveni trener, objašnjava da iako su orasi i sjemenke odličan izvor vlakana, topla čokolada može biti odlična opcija za ljubitelje slatkiša.
Vlakna se sporo vare, što doprinosi dužem osjećaju sitosti i može smanjiti želju za grickalicama, koja često dovodi do povećanja težine.
Stiv, autor knjige "Fiber First", ističe:
"Ako unesete više vlakana u ishranu, ješćete manje i osećat ćete se sito duže vrijeme. Kakao prah, glavni sastojak u toploj čokoladi, bogat je vlaknima".
Problem sa komercijalnim verzijama tople čokolade je što sadrže previše šećera i emulgatora.
"Ipak, možete napraviti jednostavnu i zdravu verziju koja je podjednako ukusna kod kuće. Moj recept je 200 ml toplog mlijeka, dvije pune kašike čistog kakao praha i dvije kašičice stevije kao zaslađivač", kaže on.