Zelje je jestiva samonikla biljka koja je vrlo pristupačna na našem podneblju, a osim što je vrlo ukusna, sadrži i ozbiljne hranljive vrijednosti koje pozitivno utječu na zdravlje organizma.
Od zelja možete spremati čorbe, sarmice, koristiti ga u pripremi rižota, praviti pite ili ih stavljate kao dodatak proji, a za jelo se koriste najviše mladi listovi. Ovo su blagotvorna dejstva zelja po zdravlje.
Svježi listovi
Detoksikacija i mršavljenje - Proljeće je savršen period za detoks i čišćenje organizma od toksina koji su se nakupili u tijelu preko zime. Tokom detoksikacije smanjuje se unos hrane i bira se isključivo svježa, organska i zdrava ishrana, a zelje obiluje vitaminima i minerala koje će na prirodan način nahraniti organizam i pomoći vam da ga brže i lakše pročistite. Porcija zelja odlično će utjecati i na vašu probavu i sjajan je prirodni lijek protiv zatvora.
Jača imunitet - Zelje je odličan izvor vitamina C koji je presudan za dobro funkcioniranje odbrambenog sistema. Oko 100 g lišća zelja sadrži oko 80 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.
Vid i koža
Ova biljka ima snažne antibakterijske i protivupalne osobine. Ako želite da dobijete iz zelja pravu dozu vitamina C, onda ga nemojte dugo kuhati, već koristite svježe listove zelja za salatu.
Dobro djeluje na vid i kožu - Stabljike i liske zelja sadrže velike količine vitamina C koji ima antibakterijska svojstva, ali i vitamina A koji je neophodan za zdravlje očiju i lijep ten. Vitamin A je od suštinskog značaja za održavanje kože, kose i sluzokože zdravom.
Često se u kozmetičkim proizvodima za njegu kože i kose u sastavu pojavljuju ova dva vitamina, a sada ih možete unositi i na prirodan način ako ishranu uvrstite ljekovito zelje.
Bogato je vitaminima
Svježe zelje bogato je vitaminima C, K, A i vitaminima B grupe, a od minerala sadrži magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij. Sadrži i folne kiseline i vrijedne bjelančevine, a 100 g ima samo 4 g ugljikohidrata, 83 g vode i 26 kalorija pa je zelje idealna namirnica za sve koji žele da smršave i sačuvaju vitku liniju.