KORISNO

Koštice kajsije kao lijek 

Ukoliko pretjerate s količinom može se javiti glavobolja i vrtoglavica i zbog toga morate biti pažljivi

Zdravim osobama se preporučuje konzumiranje 5 – 7 koštica na dan. Ilustracija

Z. K.

17.11.2020

Osušene kajsije su bogate kalij-karbonatom, koji je ljekovit za osobe koje pate od aritmije. Osim magnezija, kajsije obiluju i fosforom, što poboljšava funkcije mozga, a kombinacija ova dva minerala je dobra i za normalizaciju krvnog pritiska.  Vitamin B17 je veoma rijedak u ishrani ljudi, a veoma je potreban za zdravo funkcioniranje našeg organizma.

Vitamin B17 koji još nazivaju i laetril ili amigdalin regulira metaboličke procese i uspostavlja hemijsku ravnotežu u organizmu. Upravo ovaj vitamin se u velikim količinama nalazi u koštici kajsije.  

Koštice kajsije je potrebno sušiti na suncu 2 – 3 dana, a zatim ih istucati i izvaditi unutrašnjost. Zdravim osobama se preporučuje konzumiranje 5 – 7 koštica na dan. Ukoliko pretjerate s količinom može se javiti glavobolja i vrtoglavica i zbog toga morate biti pažljivi. Također, vodite računa da koštice nikada ne konzumirate na prazan stomak. Najbolje ih je konzumirati neposredno prije ili poslije obroka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.