Osušene kajsije su bogate kalij-karbonatom, koji je ljekovit za osobe koje pate od aritmije. Osim magnezija, kajsije obiluju i fosforom, što poboljšava funkcije mozga, a kombinacija ova dva minerala je dobra i za normalizaciju krvnog pritiska. Vitamin B17 je veoma rijedak u ishrani ljudi, a veoma je potreban za zdravo funkcioniranje našeg organizma.
Vitamin B17 koji još nazivaju i laetril ili amigdalin regulira metaboličke procese i uspostavlja hemijsku ravnotežu u organizmu. Upravo ovaj vitamin se u velikim količinama nalazi u koštici kajsije.
Koštice kajsije je potrebno sušiti na suncu 2 – 3 dana, a zatim ih istucati i izvaditi unutrašnjost. Zdravim osobama se preporučuje konzumiranje 5 – 7 koštica na dan. Ukoliko pretjerate s količinom može se javiti glavobolja i vrtoglavica i zbog toga morate biti pažljivi. Također, vodite računa da koštice nikada ne konzumirate na prazan stomak. Najbolje ih je konzumirati neposredno prije ili poslije obroka.