Bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima, med je zahvaljujući jakom protuupalnom djelovanju izuzetno blagotvoran za organizam, pogotovo u slučaju bolova u grlu ili žgaravice. Istovremeno, jabukovo sirće otklanja digestivne probleme, pomaže u sagorijevanju masti, olakšava bolove u zglobovima.
Ako se ova dva sastojka pomiješaju u šolji vode u srazmjeri kašika jabukovog sirćeta i kašičica meda, efekt će biti višestruko bolji. Da bi se osjetilo poboljšanje, napitak treba piti svakog jutra na prazan stomak, pola sata prije doručka.
Prema mišljenju stručnjaka, napitak pomaže kod različitih upala, infekcija, regulira hipertenziju, preventivno štiti od kožnih bolesti, gojaznosti i lošeg zadaha, a povećava i nivo energije.
Mješavina je višestruko djelotvorna, jer med i sirće postaju alkalni, čime povećavaju nivo pH vrijednosti, a povećavaju i otpornost organizma na bakterije i razne bolesti. Više od šolje dnevno ne treba piti, jer može nepovoljno utjecati na gustinu kostiju i smanjenje nivoa kalija.