EFIKASNA ODBRANA

Riješite se dosadnih napasti: Ove prirodne metode tjeraju komarce

Citronela je već dugo poznata kao biljka koja efikasno odbija dosadne insekte

Kafa je također jedna od stvari koje možete iskoristiti. Facebook

Dž. R.

prije 2 dana

Sezona je komaraca i mnoge zanima kako se efikasno odbraniti od njih, a neke od najjednostavnijih načina možete odmah pokušati sa stvarima koje vjerovatno već imate kući.

Metvica i lavanda

Prirodni repelent, poput metvice, može biti koristan u zaštiti od komaraca. 

Također je efikasan protiv buha i drugih insekata. Preporuča se držati mentu u prostorijama u kojima često boravite.

Eterično ulje lavande može se razrijediti s baznim uljima, kao što je bademovo ulje i nanijeti na kožu. Ako imate difuzor, nekoliko kapi lavandinog ulja možete dodati u destiliranu vodu kako biste se zaštitili od komaraca.

Citronela

Citronela je već dugo poznata kao biljka koja efikasno odbija dosadne insekte. Eterično ulje citronele može se nabaviti u raznim apotekama ili trgovinama. 

Također, možete sami napraviti pripravak. Pomiješajte 10 ml eteričnog ulja s 90 ml alkohola (70-postotnog, omjer jedan naprema devet).

Tekućinu stavite u raspršivač i poprskajte po prostoriji. Druga mogućnost je dodati nekoliko kapljica eteričnog ulja u hidratantnu kremu ili prirodno ulje koje imate kod kuće i nanijeti na kritične dijelove tijela.

Crna kafa

Talog kave skupljajte i stavite u aluminijsku foliju. Držite ga na tamnom mjestu u kući dok se potpuno ne osuši. 

U prostoriji u kojoj boravite, zapalite osušeni talog upaljačem. On će lagano izgarati, a komarci će se držati na sigurnoj udaljenosti.

Jednostavnija opcija je staviti otprilike tri kašičice crne kafe na tanjirić i zapaliti zrnca. Oni koji su ovo isprobali garantiraju efikasnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.