KORISNO

Ovo su uzroci noćnog znojenja

Najčešći razlog što vas madrac previše grije je loš materijal

Obratite pažnju na signale koje vam šalje tijelo. Facebook

Z. K.

14.6.2024

Znojenje noću je individualno i svako mora poći od sebe pa prvo razmislite o osnovnim faktorima koliko ste trenutno pod stresom, je li vam u sobi prevruće i kakav madrac imate.

Madrac 

Najčešći razlog što vas madrac previše grije je loš materijal, odnosno takozvane poliuretanske pjene zatvorenih stanica. Takva je pjena mnogo jeftinija u procesu proizvodnje, ali je na njoj vruće spavati, kažu stručnjaci. Trebali biste kupiti madrac koji koristi prirodni lateks umjesto poliuretanske pjene, jer prirodni lateks nije osjetljiv na temperaturu i trajniji je.

Temperatura tijela 

Pregrijana soba i preteške deke najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja. Zbog toga je potrebna udobna, prozračna pidžama i izbjegavanje više od jedne tanje deke ili prekrivača, posebno tokom toplijih mjeseci. 

Temperatura sobe 

Gašenje grijanja jedan je od načina da poboljšate spavanje, jer pretoplo okruženje utječe na znojenje i poremećaje spavanja, kažu stručnjaci te preporučuju da temperatura u sobi ne bude viša od 19 stepeni.

Prehlada ili viroza 

Znojenje noću može biti zbog groznice ako se tijelo bori s bolesti. Prehlada ili gripa te druge infekcije i virusi, posebno oni s kojima ide i povišena temperatura, mogu uzrokovati noćno znojenje.

Znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja  

U rijetkim slučajevima znojenje noću može biti posljedica nečeg ozbiljnijeg, a popis mogućih uzroka je dugačak. Noćna znojenja povezuju se s anksioznim i autoimunim poremećajima bolesti štitnjače, srčanim stanjima, poremećajima živčanih i/ili koštanih srži, karcinomom itd.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.