Trešnja je izuzetno zdrava voćka jer sadrži nezaobilazni vitamin C, folnu kiselinu, kalcij, željezo, ali i najvredniji od svih antocijanidin. Kako poprimaju tamnocrvenu boju, trešnje postaju sve zdravije.
Pedesetih godina prošlog stoljeća ljekar Ludvig Koh je dokazao da trešnje liječe reumu i kostobolju, smanjuju nivo mokraćne kiseline i liječe upale. Znači ako patite od gihta, preporuka je da sada iskoristite sezonu trešanja i ovu voćku jedete što češće.
Dobrobit trešanja: liječe kostobolju i reumu, prirodni su lijek protiv celulita, sprečavaju starost i pojavu bora, potiču rad stomaka, crijeva, pankreasa i potiču varenje, izbacuju vodu iz krvotoka i zato rasterećuju srce, aktiviraju jetru i bubrege, 20 trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina, a sprečavaju nastanak karijesa i zubnih naslaga.