PREPORUKA NUTRICIONISTA

Konzumirajte kokosov šećer

Za razliku od smeđeg šećera koji se isto smatra zdravim, kokosov šećer sadrži 2 puta više željeza, 4 puta više magnezija i 10 puta više cinka

Dobar u prevenciji bolesti srca. Ilustracija

Avaz.ba

11.7.2020

Ako želite da sačuvate dobro zdravlje i vitku liniju, onda ubacite u ishranu kokosov šećer. On je odličan prirodan izvor vitamina i minerala i zato ga nutricionisti često preporučuju.

Za razliku od smeđeg šećera koji se isto smatra zdravim, kokosov šećer sadrži 2 puta više željeza, 4 puta više magnezija i 10 puta više cinka. Također, obiluje vitaminima grupe B, kalijem, kalcijem i aminokiselinama. Ali ono što se smatra kao njegov najznačajniji sastojak je inilin – ugljeni hidrat iz grupe polisaharida koji usporava apsorpciju glukoze.

Zanimljiva činjenica je i to da je zbog niskog glikemijskog indeksa dobar u prevenciji bolesti srca, povišenog nivoa holesterola i gojaznosti. Zato ako želite da smršavite, obavezno u ishranu ubacite kokosov šećer jer smanjuje apetit i sprečava energetske padove tokom dana. Također, ako volite da zasladite kafu ili limunadu, a vodite računa o zdravlju ovaj šećer je odličan izbor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.