Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u ljudskom organizmu, koji se nalazi u kostima, koži, mišićima, tetivama i hrskavicama. Iako se prirodno proizvodi u tijelu, s godinama proizvodnja kolagena opada, što može dovesti do smanjenja elastičnosti kože, starenja, a ponekad i bolova u zglobovima. Kolagen je, stoga, ključan za očuvanje zdravlja i mladalačkog izgleda kože, ali i za održavanje funkcionalnosti zglobova.
Nutritivno bogata žitarica
Jedan od načina kako možemo pomoći tijelu da održi i obnovi kolagen je kroz ishranu bogatu nutrijentima koji podstiču njegovu proizvodnju. Među takvim namirnicama izdvaja se ječam, nutritivno bogata žitarica koja je često zapostavljena u svakodnevnoj ishrani, ali je od davnina poznata zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti.
Ječam sadrži visok nivo vlakana, što ga čini odličnim za poboljšanje probave i pokretljivost crijeva. Osim toga, bogat je vitaminima B, A i E, koji su esencijalni za zdravlje kože, vida i imunološkog sistema. Također, ječam je izvor minerala poput magnezija, željeza i cinka, koji su važni za optimalno funkcioniranje tijela.
Biserni ječam
Jedan od najvažnijih sastojaka ječma je lizin, esencijalna aminokiselina koja ima ključnu ulogu u sintezi kolagena. Lizin aktivno doprinosi formiranju kolagenih vlakana, što je neophodno za zdravlje zglobova, hrskavica, kože, kose i noktiju. Redovno konzumiranje ječma može pomoći u održavanju elastičnosti kože, čime se smanjuje mogućnost nastanka bora i drugih znakova starenja. Također, jača zglobove, što je korisno za osobe koje pate od bolova u zglobovima ili za one koji žele da preventivno štite svoje zglobove.
Oljuštena zrna ječma, poznata kao biserni ječam zbog svog sjaja, često se koriste u pripremi različitih jela. Jedan od najlakših i najukusnijih načina pripreme ječma jeste kaša, koja je hranljiva i jednostavna za napraviti. Osim toga, ječam se može koristiti u supama, salatama, pilavima, pa čak i kao dodatak raznim vrstama hljeba.
Sastojci za kašu od ječma
2 čaše oljuštenog ječma
4 čaše vode
6 čaša mlijeka
Priprema
U posudu s ječmom sipajte vodu i ostavite da odstoji preko noći. Ovaj korak omogućava da se ječam omekša, čime će kuhanje biti brže. Sutradan ječam isperite i procijedite. U odgovarajuću posudu sipajte mlijeko i stavite ga da se zagrije.
Kada mlijeko počne da vri, dodajte ječam i smanjite temperaturu. Poklopite posudu i kuhajte na tihoj vatri sat i po, povremeno miješajući, dok ječam ne omekša i ne postane kremast.
Ova jednostavna kaša može biti odličan doručak ili užina koja će vas dugo držati sitima, a istovremeno će pružiti važne hranljive materije potrebne za zdravlje kože, kose i zglobova.