SUPERHRANA

Spirulina: Čuva zdravlje srca i krvnih žila

Alga plavo-zelene boje bogata vitaminima

Health line

30.7.2024

Vodeći stručnjaci od davnina pretražuju mora i jezera u potrazi za algama i biljkama koje mogu koristiti kao izvorne efikasne dodatke prehrani, a jedna od njih je i spirulina.

Proizvodnja energije

Riječ je o algi plavo-zelene boje. Spirulina je bogata hlorofilom, koji joj daje prepoznatljivu zelenu boju, a ima ulogu i u procesu fotosinteze i proizvodnji energije putem sunčeve svjetlosti.

Zbog svojih blagotvornih svojstava tradicionalno se koristila za smanjenje umora i iscrpljenosti, poticanje detoksikacijskih procesa kao i za podizanje energije.

Bogata proteinima

Ova čudotvorna alga izvor je vitamina B1, B2, B3, kalcija, željeza, magnezija, cinka i fosfora. Sadrži visoke količine antioksidanata, poput fikocijanina, koji pomažu u zaštiti stanica od štetnih efekata slobodnih radikala. Također obiluje velikim količinama proteina te je to čini dobrom opcijom za vegetarijance i vegane.

Dokazana terapijska svojstva spiruline su da jača imunitet i pomaže u borbi protiv virusnih infekcija, ima antibakterijska i protuupalna svojstva, čuva zdravlje srca i krvnih žila, poboljšava koncentraciju, reguliše visok pritisak, reguliše razinu šećera, smanjuje razinu štetnog holesterola, smanjuje apetit i ubrzava metabolizam.

Opasnosti spiruline

Kao i bilo koji drugi suplement ili dodatak prehrani i spirulina može izazvati nuspojave. Zbog velikog udjela proteina može uzrokovati glavobolje, vrtoglavicu, bolove na području abdomena, mučnine i promjene u boji stolice i kože.

Osim toga, spirulina je alga, a alge koje su uzgajane u zagađenom okruženju mogu oštetiti zdravlje jetre, uzrokovati bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje, slabost, prekomjernu žeđ, ubrzan rad srca, šok i smrt. Prije korištenja obavezno provjerite njeno porijeklo.

Ako se ne pridržavate preporučenih dnevnih doza, spirulina može povećati rizik od nastanka poremećaja u radu bubrega i jetre. Prije početka uzimanja spiruline se svakako posavjetujte s liječnikom, pogotovo ako bolujete od nekih bolesti ili uzimate lijekove.

Savjet stručnjaka

Spirulina je odličan izvor vitamina, minerala i proteina, ali stručnjaci ističu da je potrebu za nutritivnim spojevima uvijek bolje zadovoljavati unosom raznolikih namirnica i usvajanjem zdravih prehrambenih navika jer ih tijelo lakše apsorbira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.