Sezona je slatkih i popularnih višanja i trešanja, a one obiluju vitaminima, mineralima i fenolnim komponentama koje djeluju pozitivno na ljudsko zdravlje.
Nutritivna svojstva
Višnje i trešnje su zdrave voćke čiji nutritivni sastav uveliko ovisi o sorti i načinu uzgoja. Međutim, 100 g višanja i trešanja ima energetsku vrijednost od oko 50 kalorija.
Od minerala sadrže kalcij, kalij, magnezij, željezo, fosfor, cink.
Od vitamina višnje i trešnje sadrže najviše vitamina C, ali i tiamin, riboflavin, vitamin A, niacin, pantotensku kiselinu i piridoksin.
Također, od ugljikohidrata višnje i trešnje sadrže i dijetalna vlakna koja ljudski organizam ne može probaviti pa potiču rad crijevnih mišića i poboljšavaju probavu. Treba uzeti u obzir da sadrže voćni šećer pa se ne preporučuje konzumacija u količinama većim od otprilike jednu ili dvije šoljice dnevno.
Također, svoju crvenu boju višnje i trešnje zahvaljuju biljnim pigmentima antocijanima, koji djeluju antioksidativno. One posjeduju i određene koncentracije beta karotena, luteina i zeaksantina, pigmenata koji štite zdravlje organizma, a posebno funkcije vida i kože.
Ljekovita svojstva višanja i trešanja se najčešće pripisuju dijetalnim vlaknima, vitaminima, mineralima i fenolnim komponentama.
Smanjuju upale
Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition je utvrdilo da konzumacija višanja smanjuje pojavu nekoliko biomarkera povezanih s hroničnim upalnim bolestima.
Antioksidansi u višnjama smanjuju razinu hemijskih spojeva koji uzrokuju reumatoidni artritis. Naime, sok od višnje može olakšati simptome upale zglobova za ljude koji pate od artritisa i gihta.
Trešnje imaju sličan učinak jer sadrže kvercetin koji djeluje kao antioksidans.
Pravilan rad imuniteta i probave
Jedna šoljica trešanja ili višanja sadrži 25 posto dnevno preporučene količine vitamina C i više od dva grama vlakana.
Vitamin C ključan je za pravilno funkcioniranje imuniteta te sintezu proteina kolagena, najviše nađenog u hrskavici i koži.
Dijetalna vlakna potiču rad crijevnih mišića te potiču pravilan rad probave.
Mogu poboljšati rad mozga
Višnje i trešnje poboljšavaju rad vašeg mozga, a istraživanja su pokazala da ovo voće može smanjiti simptome Alzheimerove bolesti i Huntingtonove bolesti.
To se objašnjava djelovanjem vitamina B skupine koji se mogu naći u višnjama i trešnjama, a koji povoljno djeluju na nervni sistem.
Sprečavaju oštećenje mišića
Sportaši koji su tokom treninga pili sok od ovog ukusnog voća nakon vježbe su osjećali znatno manje boli.
Višnje i trešnje bogate su antocijaninom koji pomaže kod preveniranja oštećenja mišićnog tkiva.
Čuvaju srce
Antocijanin, koji ovom voću daje crvenu boju, također može imati pozitivan efekat na zdravlje srca.
Trešnje i višnje smanjuju koncentraciju “lošeg” holesterola u krvi i štite od srčanog, ali i moždanog udara.
Održavanje zdravlja očiju
Zbog toga što sadrže pigmente beta karoten, lutein i zeaksantin, konzumacija višanja i trešanja doprinosi pravilnoj funkciji vida i čuvanju zdravlja očiju.