Sezona je rotkvica, a ako dosad niste imali naviku da je konzumirate, možda bi trebali razmisliti o tome jer nosi brojne prednosti.
Smanjenje upala
Rotkvica je zeljasta višegodišnja biljka iz familije kupusa. Najpoznatija je crvena rotkvica, ali postoje i ljubičaste, crne i žute.
Uzgajaju se i konzumiraju širom svijeta, a uglavnom se jedu sirove kao povrće za salatu.
Rotkvice imaju jedinjenje koje se može pretvoriti u sulforafan. Ova fitohemikalija bogata je sumporom, a poznata je po tome što pozitivno deluje na smanjenje upala.
Također su pogodne za srce zahvaljujući tome što su izvor sulforafana, kao i drugih biljnih jedinjenja, poput antocijana. Sa zaštitnim antioksidativnim dejstvom, ova biljna jedinjenja pomažu u smanjenju upalnih oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, procesom koji igra ključnu ulogu u nastanku srčanih bolesti, piše Good Food.
Izvor antioksidanata
I listovi i korijen rotkvice su izvor antioksidanata sa listovima koji snadbjevaju flavonole kao što je epikatehin, a korijeni snadbjevaju jedinjenja poput pirogalola i drugih fenola. Rotkvice također sadrže vitamin C, koji zajedno sa drugim fitonutrijentima pomaže u zaštiti ćelija tijela od štetnih efekata starenja ili nezdravog načina života.
Rotkvice sadrže prirodno jedinjenje protiv gljivica (RsAFP2) koje može biti efikasno protiv kandide.