Na Instagramu je objavljen video Italijanke Valentine Petraroli, inače turističkog vodiča agencije „Eating Europe“, u kojem objašnjava kako razlikovati dobar od lošeg gelata (sladoled, op.a.).
Ona je tokom posjete Rimu svojoj grupi skrenula pažnju kako odabrati najukusniju ledenu poslasticu, prenosi Jutarnji.hr.
Tri okusa
Kao prvo pravilo navela je činjenicu da posuda u kojoj stoji sladoled mora biti ravna, baš kao i sladoled u njoj. U slučaju da naiđete na posude koje su prekrivene ili pak one u kojima se nalazi veća količina sladoleda, nalik manjem brijegu, izbjegnite ih.
- Šta oni pokušavaju napraviti? Impresionirati vas tako da sladoled napune zrakom kako bi izgledao primamljivije, a onda se taj isti sladoled ispuše do navečer. U tom slučaju zapravo plaćate zrak - objasnila je.
Dodala je i kako je u slastičarnicama važno potražiti tri okusa – bananu koja bi trebala biti bijela, a ne žuta (jer ne jedemo koru, već samo unutrašnjost ploda), pistaciju koja bi trebala biti tamnije, zemljane zelene boje, a ne svijetle, te mentu koja se radi od ekstrakta mente i ne bi trebala biti previše jarke, već blago zelene boje.