Neke namirnice se ne mogu jesti sirove, dok postoje one koje termičkom obradom gube vitamine i minerale.
Da li znate koja je hrana izuzetno zdrava kada se jede sirova?
Krastavci
Dok će neki od svježih krastavaca biti čorba, ipak ih je bolje jesti sirove. Mogu biti dio salate, niskokalorične užine ili se mogu koristiti kao dodatak humusu.
Špinat
Špinat je bogat vitaminima C i E, vlaknima, enzimima i aminokiselinama. Najbolje ga je konzumirati sirovog, kao deo salate, jer kuhanjem gubi ukus i aminokiseline.
Cvekla
Cvekla je hranljiva i bogata folatima koji su važni za razvoj mozga.
Mrkva
U poređenju sa kuhanom, sirova mrkva je mnogo hranljivija.
Paradajz
Konzumiranje sirovog paradajza može odložiti mnoge bolesti, od dijabetesa do kamena u bubregu.
Crni luk
Ako volite crni luk, imamo odlične vijesti. Sirovi luk sadrži hemikalije koje mogu da spriječe rak pluća i prostate.
Brokule
Brokule su jedno od najzdravijih povrća, posebno ako se jede sirovo. Međutim, ako vam to ne zvuči privlačno, stavite ih u vruću vodu na minut-dva, kratko prokuhvajte i ocijedite.
Bijeli luk
Ako ga jedete sirovog, bijeli luk vas hrani svojstvima važnim za borbu protiv raka.