36 MILIONA PREGLEDA

Osjetite peckanje u ustima dok jedete ananas: Evo zašto se to događa

Mnogi su mislili da je ovaj neobičan osjećaj peckanja posljedica alergije

U ovom voću postoje "hiljade iglica koje nas bodu". Printscreen/TikTok

E. Ag.

28.5.2023

Na TikTok profilu SF Microscopy otkriveno je zašto imamo osjećaj peckanja ili trnjenja u ustima kad jedemo ananas. Kako je pojasnila neimenovana stručnjakinja, u ovom voću postoje "hiljade iglica koje nas bodu".

U videu pregledanom čak 36 miliona puta naučnica drži pincetu pa uzima nekoliko uzoraka ananasa i stavlja ih na mikroskopsko stakalce. Potom nam pokazuje rezultat pregleda pod mikroskopom i otkriva desetke malih šiljaka, koji nisu vidljivi golom oku.

- U ananasu su hiljade iglica zvanih rafidi. Ovi kristali kalcijevog oksalata stvaraju rupice u vašim ćelijskim membranama uzrokujući iritaciju - pojasnila je i dodala da se ovi kristali nalaze i u kiviju, grožđu, naru i slatkom krompiru.

- Ove iglice služe kao odbrambena funkcija protiv insekata biljojeda. Odvraćaju ih od jedenja biljke i tako štite sjemenke - istaknula je.

Mnogi su mislili da je ovaj neobičan osjećaj peckanja posljedica alergije, ali sada su shvatili da mogu nastaviti s konzumacijom voća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.