NE MORATE IH GULITI

Zašto treba jesti kivi svakog jutra

Kivi poboljšava probavu nekoliko uobičajenih proteina iz hrane

Prerežite ih na pola i kašičicom izvadite zeleni mesnati dio. Printscreen

A. O.

4.3.2023

Ako jedete kivi svakog jutra, prema nekim istraživanjima, možete spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i nivo triglicerida u krvi za čak 15 odsto.

Ne morate guliti ove smeđe plodove. Prerežite ih na pola i kašičicom izvadite zeleni mesnati dio. Imat ćete laganu užinu bogatu vlaknima.

Plodovi kivija smatraju se supervoćem - prepuni su antioksidansa, vitamina C, kalijuma, folata, polifenola (fenolne kiseline) i vlakana te su dobar izvor vitamina E, pernosi Nova.rs.

Kivi poboljšava probavu nekoliko uobičajenih proteina iz hrane, uključujući teško probavljive proteine kazein/natrijev kazeinat (mliječni protein) i protein goveđih mišića, a za to je najzaslužnija njegova glavna komponenta - aktinidin, enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.