Prema riječima kardiologa Stivena Gandrija, bijeli luk je jedna od najvrednijih namirnica kada je u pitanju prevencija kardiovaskularnih bolesti.
Druga istraživanja sugerišu da je odličan probiotik te da ima i antibakterijska svojstva, a konzumiranje bijelog luka smanjuje plak u arterijama.
Ova namirnica je omiljeni dodatak mnogim jelima, ali mu je mana što se prebrzo suši. Postoji nekoliko načina na koje možete spriječiti ovaj proces.
Najbolji način je da se čuva u mrežastoj kesi ili platnenoj korpi na temperaturi od 15 do 18 stepeni.
Drugi način je da ga stavite u fioku u frižideru jer će zadržati vlagu. Naravno, može da se drži i u zamrzivaču, ali ga prvo morate staviti u kesu i dobro zatvoriti. Imajte na umu da ga morate upotrijebiti čim ga izvadite iz frižidera, inače će početi da se suši.
Također, možete staviti komadiće bijelog luka u teglu i preliti ih maslinovim uljem. Ova metoda je idealna ako planirate da kuhate luk, a ulje možete koristiti za ukusnu salatu.