Holesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu varenja te proizvodnji hormona i vitamina D. Holesterol se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog porekla, ali i u našim ćelijama.
Međutim, ukoliko premašuje dozvoljene vrijednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalijepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što može prouzrokovati bolesti poput infarkta, povišenog krvnog pritiska, ateroskloroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.
Način ishrane
Holesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana sa načinom ishrane.
LDL je tzv. loš holesterol i dozvoljene vrijednosti u krvi su 1,55-4,53 mmol/l HDL je tzv. dobar holesterol i dozvoljene vrijednosti u krvi su 1,03-1,55 mmol/l
Povišene vrijednosti LDL holesterola najvećim dijelom su uzrokovane nepravilnom ishranom i stresom, dok povišen HDL uglavnom je pokazatelj zaštićenosti od kardiovaskularnih bolesti.