MOSTAR

“Mostarsko ljeto”: Večeras izložba karikatura „Stari most“

Mostarac Ismet Ito Korjenić jedan je od najpopularnijih bh. karikaturista. Nedavno je objavio i knjigu "Karikature", koja sadrži dio njegovih radova.

Mostarsko ljeto. Centar za kulturu Mostar

Dž. Vilajet

19.7.2024

U okviru međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2024”, večeras u 20 sati u Centru za kulturu Mostar, bit će otvorena izložba karikatura „Stari most“ povodom 20 godina obnove Starog mosta, autora Ismeta Ite Korjenića.

Mostarac Ismet Ito Korjenić jedan je od najpopularnijih bh. karikaturista. Po zanimanju je inžinjer, a iz grada na Neretvi protjeran je 1993. Skrasio se u Sidneju, gdje i danas živi i radi. Nedavno je objavio i knjigu "Karikature", koja sadrži dio njegovih radova.

Mostarac Ismet Korjenić rano se počeo baviti karikaturom, a 1965. godine, a prvu karikaturu objavio je u sarajevskom Oslobođenju. Do početka rata, u gotovo svim novinama na području bivše Jugoslavije objavio je više od 10.000 karikatura kojima je prenosio specifičan mostarski humor. Imao je više od 20 samostalnih i 40-tak kolektivnih izložbi širom svijeta a izlagao je od Japana preko Kanade sve do Moskve, Londona, Beča …

Organizatori manifestacije „Mostarsko ljeto“ su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Pokrovitelji manifestacije su Grad Mostar i Skupština HNK, a sponzor je kompanija BH Telecom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.