KOMENTAR DANA

Ljudi ginu, vlast se kupa

Ministri nisu smatrali dovoljno važnom ovu tragediju da bi prekinuli kupanje na moru i poslali barem saopćenje

S jedne od sjednica Vlade FBiH. Fena

23.8.2024

Jezivo trostruko ubistvo desilo se u srijedu u Sanskom Mostu, kada je domar Opće gimnazije Mehemed Vukalić odlučio da iz automatskog oružja ubije troje kolega - direktora Nijaza Halilovića, sekretaricu Nisvetu Kljunić i profesoricu engleskog jezika Gordanu Midžan.

Nakon toga je pokušao i sebi presuditi, no bezuspješno. On je operiran u UKC-u RS i, prema navodima ljekara, u svjesnom je stanju.

Ipak, ono što je "paralo“ oči je spora reakcija Vlade Federacije BiH. Iako se ubistvo desilo u 10 ujutro, tek u poslijepodnevnim i večernjim satima počela su prva oglašavanja zvaničnika. I to sporadična, na profilima i stranicama na društvenim mrežama. Službeno saopćenje nismo dočekali.

Valjda nisu smatrali dovoljno važnom ovu tragediju da bi trebali stati s kupanjem na moru i da barem pokažu malo saosjećanja.

Uostalom, i premijer i ministri imaju osobe koje su zadužene za odnose s javnošću i ne mora se direktno članovima Vlade ometati mir kako bi se nešto napisalo.

Da je postojalo barem malo empatije s porodicama stradalih, isti dan bi se sazvala hitna telefonska sjednica Vlade i proglasio dan žalosti. No, vjerovatno je procjena da bi to ugrozilo turizam zbog održavanja Sarajevo Film Festivala.

Tako da će se vjerovatno čekati subota, odnosno kraj SFF-a, pa je reakcija spora, jer i ministri planiraju da prođu crvenim tepihom. Pokušat će se, vjerovatno, kao što se inače radilo kad su se procesi razvlačili, donijeti odluka na državnom nivou, ali će uslijediti blokade iz RS. Onda će danas, vjerovatno, Vlada FBiH donijeti odluku da subota ili oba dana vikenda budu proglašena danima žalosti.

I ne, nije problem u organizatorima Sarajevo Film Festivala, oni će uraditi onako kako se odluči. Da se proglasi dan žalosti, oni bi postupali u skladu s tim, ali pošto ni ministre ni premijera ne zanima, ni niko drugi neće reagirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.