NA DANAŠNJI DAN

Glumica Monika Beluči, jedna od najljepših žena svijeta, slavi 60. rođendan

Danas je ponedjeljak, 30. septembar/rujan 2024. godine, do kraja godine preostala su još 93 dana

Instagram

I. P.

prije 4 sata 20 minuta

Na današnji dan 1964. godine, rođena je Monika Ana Marija Beluči (Monica Anna Maria Bellucci), italijanska glumica, model i seks simbol , jedna od najljepših žena svijeta. Poznata je po mnogim filmskim ulogama na raznim jezicima, a dobitnica je više nagrada uključujući Globo d'oro te Francuski Orden za umjetnost i književnost.

Karijeru je počela kao model s nepunih 16 godina, a radila je za brojne poznate modne kuće, među njima „Dolce&Gabannu“. Svjetsku slavu stekla je glavnom ulogom u talijanskom filmu „Malena“ iz 2000. godine

Navodno su je roditelji skrivali jer su se bojali da će se njena ljepota iskorištavati.

- Ljepota je hendikep ako si glup i ne znaš je iskoristiti. Osjećam se dobro i ugodno u svom tijelu, ali ne zbog toga što sam lijepa. Poznajem mnoge lijepe ljude i njihovi životi su jednostavno užasni. Jako su nesigurni u sebe... Sretna sam što sam voljena i što imam divnu porodicu - rekla je glumica jednom prilikom.

Bila je u braku s francuskim glumcem Vinsentom Kaselom (Vincentom Casselom, 57) s kojim je dobila dvije kćerke, Devu i Leoni (Leonie). Zejedno su glumili u čak devet filmova, a rastali su se 2013. godine.

Od prošle godine je u vezi s rediteljem Timom Bartonom (Burtonom), a zajedno su sarađivali na drugom nastavku popularnog filma "Beetlejuice".

Mevlana Dželaludin Rumi. Ljubusaci.com

Rođen Mevlana Dželaludin Rumi, perzijski islamski filozof

1207. - Rođen Mevlana Dželaludin Rumi, perzijski islamski filozof, teolog, pravnik, pjesnik i osnivač derviškog reda Mevlevija iz Konye. Smatra se jednim od najvećih derviških pjesnika islama, koji je pisao na persijskom jeziku. Ime Rumi dobio je zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, a Mevlana na perzijskom jeziku znači naš vodič. Najpoznatije djelo mu je poema „Mesnevija“, koja se sastoji se od šest svezaka (džiltova), s najviše 25.000 stihova.

1846. - Američki zubar Vilijam Morton (William) prvi upotrijebio anesteziju (etar) prilikom vađenja zuba.

1870. - Rođen Žan Batist Perin (Jean Baptiste Perrin), francuski fizičar i hemičar. Bio je profesor fizikalne hemije na Pariskom univerzitetu. Istraživao rendgensko i katodno zračenje. Prvi je nedvojbeno dokazao da su katodne zrake roj čestica negativnog naboja. Proučavanjem taloženja koloidnih čestica u otopinama potvrdio je Ajnštajnovu (Einstein) teorijsku jednadžbu, koja se odnosi na tu pojavu, te procijenio obim atoma i molekula kao i njihov broj u zadanom obimu (volumenu), to jest odredio je vrijednost Avogadrovog broja. Za rad na dokazivanju diskontinuirane strukture tvari i za otkriće sedimentacijske ravnoteže dobio je 1926. Nobelovu nagradu za fiziku.

1876. - Srbijanski pjesnik Milan Rakić rođen je na današnji dan. Pojavio se 1903. zbirkom "Pesme" kao potpuno izgrađen pisac, misaon i osjećajan, pjesnik unutrašnjih nemira i sukoba, čiji pesimizam potječe iz intelektualnog razmišljanja o prolaznosti svijeta. Objavio je 1912. zbirku "Nove pesme" i 1936. "Pesme". Pedesetak pjesama, koliko je ukupno napisao, odlikuje se elegancijom i savršenstvom forme i spadaju u vrh srpske lirike 20. vijeka. Najpoznatije su mu pjesme "Na Gazimestanu", "Jefimija", "Dolap", "Simonida", "Napuštena crkva", "Orhideja", "Iskrena pesma", a njegove pozorišne kritike su izraz velike kulture i pouzdanog suda.

1882. - Rođen njemački fizičar Hans Vilhelm Gajger (Wilhelm Geiger), koji se bavio izučavanjem radioaktivnih supstanci i 1928. izumio napravu za registrovanje i brojanje naelektrisanih čestica i gama-zraka, odnosno mjerenje radioaktivnosti, poznatu kao Gajgerov brojač.

1906. - U Bijeljini rođen Salih Alić, bosanskohercegovački pjesnik. Prvo je radio kao knjigovođa, a zatim kao dopisnik sarajevskih listova "Jugoslavenski list" i "Večernja pošta". Nakon kratkotrajnog boravka u Zagrebu, gdje se bavio preprodajom knjiga, dolazi u Sarajevo i radi u Islamskoj dioničkoj štampariji. Od 1936. kreće se u boemskom krugu Tina Ujevića i objavljuje pjesme u brojnim časopisima i listovima. Umro je 11. marta 1982. godine u Zagrebu, gdje je i sahranjen.

Džejms Din. Wikipedia.org

Poginuo američki glumac Džejms Din

1955. - U automobilskoj nesreći u 24. godini poginuo američki glumac Džejms Din (James Dean), simbol uznemirene i pobunjene mladosti poslije Drugog svjetskog rata, čiji je tragičan kraj doprinio da preraste u svojevrstan mit. Filmovi: "Istočno od raja", "Buntovnik bez razloga", "Div".

1985. - Umro američki seizmolog Čarls Rihter (Charles Richter), čijim je imenom nazvana skala za mjerenje jačine zemljotersa.

1989. - Preminuo srbijanski i jugoslavenski pisac Oskar Davičo, koji je 50-ih i 60-ih godina 20. vijeka bio jedna od najaktivnijih i najdinamičnijih ličnosti u književnom životu Beograda i SFR Jugoslavije (zbirke pjesama „Višnja za zidom“, „Nastanjene oči“, romani „Pesma“, „Beton i svici“). Bio je jedan od urednika “Nove misli” (1953. – 1954.), a 1955. jedan od osnivača i zatim dugogodišnji urednik časopisa “Delo”. Osamdesetih, u Sarajevu, osnovao je i uređivao časopis “Dalje”.

1991. - Umro Toma Zdravković, jugoslavenski i srbijanski pjevač i kantautor narodne muzike. Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i većina tih pjesama su autobiografskog sadržaja. Iza sebe je ostavio brojne hitove: “Da l’ je moguće”, “Danka”, “Dotak’o sam dno života”, “Dva smo sveta različita“, "Ej Branka, Branka", "Tužno leto", "Sliku tvoju ljubim", “Kafana je moja sudbina”, “Prokleta nedelja”, “Jelena” i “Za Ljiljanu” samo su neke od njih. Kemal Monteno za njega je napisao pjesmu “Pesme moje”. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.