NASRALAH UBIJEN U BEJRUTU

Lidera Hezbolaha slučajno otkrila hemikalija: Ovako ga je IDF locirao

Izraelska vojska je zvanično potvrdila da je godinama prikupljala informacije o Hasanu Nasralahu

Hasan Nasralah. AP Photo/Hassan Ammar, File

N. H.

prije 4 sata 53 minute

Posljednjih sati u javnost izlazi sve više informacija o ubistvu lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha (Hassan Nasrallah).

Pojedini mediji se fokusiraju na to kako je lider militanata neutralisan, drugi pišu o bombama koje su korištene, a treći su u šoku zbog ogromne eksplozije koja je razorila nekoliko zgrada u Bejrutu tokom izraelskih vazdušnih napada.

Izraelska vojska je zvanično potvrdila da je godinama prikupljala informacije o Hasanu Nasralahu dok je izraelski novinar Amišaj Stajn, pozivajući se na TV kanal Al Hadat iz Saudijske Arabije, objavio šokantne detalje o tome kako su Izraelci došli do skrovišta lidera Hezbolaha.

- Čovjeku koji se susreo s Nasralahom ruka je bila umrljana supstancom koju je Izrael mogao da otkrije. Tako je potvrđeno da je Nasralah u skloništu - navodi izraelski novinar Amišaj Stajn.

Portparol izraelske vojske, general-potpukovnik Nadav Šošani, podsjetimo, rekao je da je operacija pod nazivom "Novi poredak" pokrenuta u petak dok se Nasralah sastajao sa visokim zvaničnicima Hezbolaha.

- Imali smo obavještajne podatke u realnom vremenu, priliku, operativnu priliku koja nam je omogućila da izvedemo napad - rekao je Šoašani novinarima.

Izraelski vojni radio je prenio, pozivajući se na šefa eskadrile vazduhoplovstva koja je preuzela operaciju, da su piloti obaviješteni o meti neposredno prije polijetanja.

- Piloti nisu znali ko je meta u danima kada se planirao napad - rekao je neimenovani oficir IDF i dodao da su dobili informacije nekoliko sati prije nego što su poletjeli ka Libanu.

Šošani je odbio da komentariše spekulacije da su u napadu možda korištene teške bombe američke proizvodnje Mark 84.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.