DOK TRAJE INVAZIJA

Šef ukrajinskih obavještajaca: Putin je u velikim problemima, razbijen je mit o nepobjedivosti Rusije

Putin sada suočava s rokom ili pokrene još jednu mobilizaciju ili da smanji intenzitet operacija unutar Ukrajine

Kirilo Budanov. AP

N. Aj.

prije 14 sati 42 minute

Ruski predsjednik Vladimir Putin postavio je ultimatum po pitanju svoje invazije na Ukrajinu, prema stručnjacima i dužnosnicima u Kijevu, dok u međuvremenu rat nastavlja nanositi teške gubitke ruskoj vojsci, ali i domaćem povjerenju u "specijalnu vojnu operaciju", kako se u Rusiji naziva invazija na susjednu zemlju.

Prema vašingtonskom istraživačkom centru Institut za proučavanje rata (ISW), "Rusija navodno ima za cilj postići odlučujuću pobjedu u Ukrajini do 2026. godine, prije nego što vjerovatna srednjoročna do dugoročna ograničenja ekonomije i sposobnosti prikupljanja novih vojnih snaga počnu značajno degradirati sposobnost Moskve da održi svoje ratne napore u Ukrajini".

ISW se u svom izvještaju poziva na komentare koje je u nedjelju dao Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR), na međunarodnoj konferenciji održanoj u Kijevu. Budanov je rekao da će 2025. biti kritična godina za Rusiju u sukobu jer se bori s nedostatkom osoblja i poteškoćama u vojnom novačenju.

Smanjene sposobnosti regrutacije

Prema nedavnoj analizi think tanka Rand Corporation, ruska "taktika velikog broja žrtava" u Ukrajini, kao i loše postupanje s vojnim osobljem, smanjili su i spremnost vojnika za borbu i povjerenje javnosti u vojnu kampanju.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je u utorak da je Rusija izgubila ukupno 635.880 vojnika od početka invazije 2022. godine, što se otprilike poklapa s britanskim i nekim drugim zapadnim procjenama o oko 600.000 ruskih vojnika izbačenih iz stroja, od kojih je prema nekim procjenama oko 200.000 poginulo, dok je oko 400.000 teško ranjeno.

Iako su te brojke, kako navodi Newsweek, vjerovatno prenapuhane, značajni gubici koje je pretrpjela ruska vojska natjerali su Kremlj da poduzme drastičnije mjere regrutacije kako bi osigurao da vojni redovi ostanu popunjeni.

Krajem jula, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin najavio je jednokratnu isplatu od 1,9 miliona rubalja (21.000 dolara) za vojnike koji se prijave za vojnu službu, uz njihovu mjesečnu plaću. U regiji Čeljabinsk te su paušalne isplate sredinom jula udvostručene na 705.000 rubalja.

ISW ove mjere uzima kao dokaz "rastućih troškova i poteškoća u sposobnosti ruske vojske da nastavi regrutirati osoblje".

Budanov je dodao da je aktuelni upad Ukrajine u rusku regiju Kursk, zajedno s napadima bespilotnim letjelicama i projektilima na ruski teritorij, umanjio podršku ratu unutar Rusije i razbio "mit" o nepobjedivosti te zemlje. 

- S prvim eksplozijama u Moskvi, taj mit je uništen na području Ruske Federacije. To je glavno postignuće svih ovih dalekometnih udara - rekao je Budanov.

Mobilizacija ili smanjenje intenziteta operacija

Kao rezultat toga, Budanov upozorava da se Putin sada suočava s rokom koji istječe da ili pokrene još jednu mobilizaciju, kao što je učinio tokom "djelomične mobilizacije" s rezervistima u septembru 2022. godine, ili da smanji intenzitet operacija unutar Ukrajine.

Neuspjeh u osiguranju pobjede u Ukrajini, dodao je, također će uništiti nade Moskve da će Rusija ostati globalna supersila u narednim desetljećima.

- To su njihove računice. Ako do tog trenutka ne izađu kao uvjetni pobjednici, onda će u bliskoj budućnosti, za oko 30 godina, izgubiti priliku da budu supersila - rekao je Budanov i dodao:

- Onda ostaju dvije zemlje - Kina i SAD. A najviše na što Rusija može računati je regionalno vodstvo, što joj ne odgovara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.