IZJAVA ZA "AVAZ"

Adnan Hadrović o debati kandidata za predsjednika SAD: Kamala Haris je stekla prednost, Tramp pokazivao znakove frustracije

Trampove reakcije na provokacije pokazala je njegovu nespremnost da preusmjeri debatu na teme u kojima je jači

Hadrović: Pobjedu odnijela Haris. AP / Fena

Alen Bajramovic

prije 6 dana

Sinoćnja debata između Donalda Trampa (Trump) i Kamale Haris (Harris) bila je dinamična, napeta i puna trenutaka koji su ukazali na ključne razlike u njihovim političkim stavovima i strategijama, kaže za “Avaz” Adnan Hadrović, bivši bh. diplomata i viši saradnik Instituta za globalni utjecaj iz Vašingtona. 

Tramp se više brani od očekivanog

On smatra da je pobjedu u ovoj debati ipak odnijela Haris, koja je bivšeg predsjednika primorala da se brani više nego što je to i sam planirao.

- Kamala Haris je u velikoj mjeri uspjela kontrolirati ton debate. Njena taktika bila je direktna, stavljala je Trampa u poziciju da brani svoju prošlost, napadajući ga o pitanjima koja su mu politički osjetljiva. Od njegovog ponašanja tokom nereda na Kapitol Hilu (Capitol Hill), preko brojnosti njegovih mitinga, pa do problema unutar njegove bivše administracije. 

Haris je često birala trenutke kada će personalizirati napade, što je Trampa stavljalo u neprijatan položaj i uspješno skretala pažnju s vlastitih slabosti, poput kritika koje su joj upućene zbog stavova koje je promijenila tokom političke karijere. Usmjerila je raspravu na Trampove nedostatke, kao što su njegova rukovanja sa talibanima ili kritične greške u ekonomskoj politici i uspjela je prenijeti poruku o vlastitom suosjećanju prema ženama pogođenim restrikcijama vezanim za abortus, čime je dodatno ojačala svoju poziciju u očima birača – kaže Hadrović.

Znakovi frustracije

S druge strane, primjećuje da je Tramp pokazivao znakove frustracije, često podižući glas i prekidajući Haris. Očekivano je dominirao kod ekonomskih tema, ali se često vraćao na priču o veličini svojih skupova i popularnost, umjesto da se fokusira na argumente poput inflacije ili zapošljavanja.

- Trampove reakcije na provokacije pokazala je njegovu nespremnost da preusmjeri debatu na teme u kojima je jači. Na primjer, umjesto da iskoristi priliku da napadne Haris zbog njene promjene stavova o energetskoj politici, on se vratio na komentare o svojoj finansijskoj prošlosti. Time je propustio nekoliko ključnih trenutaka u debati gdje je mogao postići prednost. Opći utisak je da je sinoćnja debata pokazala koliko su oboje kandidata spremni na oštre retoričke napade. Kamala Haris je uspjela pokazati svoju retoričku snagu i brzinu u odgovorima, dok je Tramp, iako povremeno izvan takta, uspio odbraniti svoje stavove u vezi s ekonomijom i trgovinskom politikom. Utisak je da je Haris imala prednost i to bi moglo značajno utjecati na dinamiku narednih debata i kampanja, a Haris već nakon debate pozvala na novi susret. To pokazuje samopouzdanje njenog tima – ističe Hadrović.

Zaključuje da je Haris ostvarila prednost i bila uvjerljivija u ulozi buduće predsjednice od svog protukandidata.

- Barem prema percepciji publike, Haris je ostvarila pobjedu u ovoj debati. Do sada je njen bio neodlučan u vezi s tim hoće li pristati na još jednu debatu, ali nakon što je ova završila, zatražili su drugu prije novembra. To je pokazatelj koliko su Demokrati zadovoljni kako je ova debata prošla i nedvojbeno je da će ova debata dati dodatni vjetar u leđa i veće šanse da Haris pobjedi na predstojećim izborima – zaključuje Hadrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.