VAŽNA PITANJA

Ključni odgovori iz predsjedničke debate Donalda Trampa i Kamale Haris

Kandidati za predsjednika SAD su se prvi put suočili za vrijeme ove kampanje

Tramp i Haris tokom debate. AP

Dž. R.

prije 6 dana

Bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) i potpredsjednica Kamala Haris (Harris) večeras su razmijenili napade dok su radili na tome da svoje političke pozicije prenesu do glasača tokom predsjedničke debate ABC-a.

Bio je to prvi put da su se dva kandidata susrela licem u lice, a ovo su neka od ključnih pitanja iz njihovog susreta na sceni.

Ekonomija

Haris je naglasila svoj plan za „ekonomiju prilika“ i svoje prijedloge o tome da stanovanje učini pristupačnijim i da proširi poreski kredit za djecu. 

Tramp je tvrdio da bi njegov plan za uvođenje carina pomogao Amerikancima. On je predložio carine od 10 do 20 posto na većinu artikala uvezenih u Sjedinjene Države, osim kineske robe - koja bi dobila carinu od 60 posto. To bi Amerikance koštalo 2.600 dolara godišnje, prema Petersonovom institutu za međunarodnu ekonomiju.

Projekat 2025

Tramp se distancirao od konzervativne političke mape Projekt 2025 nakon što ga je Haris optužila da je povezan s "opasnim planom". Rekao je da nema nikakve veze s tim.

Abortus:

Bivši predsjednik branio je svoju odluku da podrži šestosedmičnu zabranu abortusa na Floridi i naglasio svoj stav da abortus treba da bude državno pitanje. Također je rekao da je Vrhovni sud poništio Roe protiv Wadea i njegovu ulogu u imenovanju konzervativnih sudija. 

Haris je kritizirala ono što je nazvala “Trampovim zabranama abortusa” otkako je Roe pao i rekla da bivši predsjednik ne bi trebao govoriti ženi šta da radi sa svojim tijelom.

Vanjska politika 

Haris je rekla da se slaže s odlukom predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) da povuče američke trupe iz Afganistana 2021. godine, tvrdeći da je Tramp pregovarao o jednom od najslabijih sporazuma koje možete zamisliti po tom pitanju za vrijeme dok je bio predsjednik. 

Što se tiče rata u Ukrajini, Tramp je tvrdio da bi mogao riješiti sukob u roku od 24 sata, ali nije htio reći da li želi da Ukrajina pobijedi. Također je lažno tvrdio da se Haris sastala sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekoliko dana prije invazije. Haris je rekla da se "svjetski lideri smiju" Trampu.

Zdravstvena zaštita 

Tramp je rekao da ima "koncept plana" za zamjenu Zakona o pristupačnoj njezi, nešto što je ranije obećao da će uraditi. 

Haris je odgovorila da je Tramp na desetine puta pokušao da se riješi ACA-e (Zakon o pristupačnoj njezi) i hvalila je rad Bajdenove administracije da radi na smanjenju troškova lijekova na recept i ograničavanju cijene inzulina. Rekla je da će ojačati ACA ako bude izabrana za predsjednicu.

Rasa 

Na pitanje o njegovoj lažnoj tvrdnji da je Haris "slučajno postala crna" u političke svrhe, Tramp je rekao da ga "nije briga" za rasu svog protivnika. 

Haris je Trampove komentare o njenom rasnom identitetu nazvala "tragedijom" i napala njegove izjave o rasnim odnosima u Americi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.