JASAN RIZIK

Najavljena suspenzija: Velika Britanija uvodi zabranu izvoza određenog oružja Izrael

Ova suspenzija pokriva dozvole za opremu za koju Velika Britanija procjenjuje da će biti korištena u sukobu u Gazi

Blokirati dozvole za izvoz niza vojnih artikala. AP

N. Aj.

2.9.2024

Velika Britanija je najavila suspenziju određenih dozvola za izvoz oružja u Izrael koje se koristi u vojnim operacijama u Gazi, nakon što je britanska vlada provela reviziju koja je ukazala na moguće izraelsko kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Dejvid Lemi (David Lammy), britanski ministar vanjskih poslova, obavijestio je Parlament u ponedjeljak da će vlada da odmah blokira dozvole za izvoz niza vojnih artikala, uključujući komponente za vojne avione. Prema njegovim riječima, procjena vlade pokazala je da postoji jasan rizik da bi neki od tih predmeta mogli biti korišteni u ozbiljnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava.

Značajan diplomatski utjecaj

Ova odluka predstavlja značajnu zapadnu eskalaciju pritiska na Izrael kada je u pitanju sukob u Gazi. Iako Velika Britanija nije jedan od glavnih izvoznika oružja u Izrael u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama ili Njemačkom, pošto britansko oružje čini oko 1 posto ukupnog izraelskog uvoza, ova će odluka imati značajan diplomatski utjecaj.

Prema britanskim kriterijima za izvoz, dozvole se ne izdaju ako postoji rizik da bi izvezeni predmeti mogli biti korišteni za počinjenje ili olakšavanje ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Ova odluka neće utjecati na komponente za multinacionalni F-35 borbeni program, osim za dijelove koji se direktno šalju Izraelu. Britanski zvaničnici su zaključili da bi suspenzija ključnih dijelova mogla negativno utjecati na održavanje i operacije F-35 aviona u drugim zemljama.

Dozvole za opremu koja se koristi u trenažnim avionima i mornaričkoj opremi, koja nije korištena u Gazi, kao i za hemikalije i telekomunikacijsku opremu, neće biti pogođene ovom suspenzijom. Trenutno postoji oko 350 dozvola za izvoz oružja iz Velike Britanije u Izrael, a suspenzija nekih od njih bit će podložna daljnjem pregledu, dok će novi zahtjevi za dozvole biti pojedinačno procijenjeni.

Ova suspenzija pokriva dozvole za opremu za koju Velika Britanija procjenjuje da će biti korištena u sukobu u Gazi, uključujući komponente za vojne avione poput borbenih aviona, helikoptera, dronova, kao i opremu koja olakšava ciljanje na zemlji.

Sveobuhvatna revizija

Lemi je naglasio da ova odluka ne mijenja čvrstu podršku Velike Britanije sigurnosti Izraela. Ipak, britanska vlada već neko vrijeme poziva Izrael da poboljša humanitarni pristup Gazi i osigura bolji tretman zatvorenika, posebno s obzirom na optužbe o zloupotrebama palestinskih zatvorenika u zatvorima poput Sde Teimana.

Lemi je naložio sveobuhvatnu reviziju izraelskog poštivanja međunarodnog humanitarnog prava kada je preuzeo dužnost prije otprilike dva mjeseca. Međutim, nije imao pristup pravnim savjetima koji su bili dostupni njegovom prethodniku, lordu Dejvidu Kameronu (David Cameron), jer su ti dokumenti ostali povjerljivi, prenosi Financial Times.

Lemi je od tada dva puta posjetio Izrael od kada je imenovan za ministra vanjskih poslova, dok izraelska vlada još nije službeno odgovorila na nove odluke britanske vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.