"OBRENE, TREBA MI SRBA"

Kako SDA-ovska trojka namjerava ovladati Gradskim vijećem nakon izbora: Uz pomoć DF-a i nebošnjaka do gradonačelnika

Upravo je nedostatak Srba i Hrvata u vlastitim redovima znao zadati velike glavobolje SDA u prošlosti

Plan SDA i partnera: Postali su etnički šarolikiji. Vijesti.ba

Danijal Hadzovic

prije 18 sati 14 minuta

Na izjavu potpredsjednika FBIH Igora Stojanovića (SDP) da je cilj SDA stvaranje islamske države, oglasila se izvjesna Ana Tomčić, članica SDA, Hrvatica i katolkinja, kako su je naslovili u stranačkom glasilu ove stranke, koja je istakla kako njegova izjava nije tačna, jer se ona u SDA super osjeća. Tomčić je na ovogodišnjim izborima na visokom petom mjestu na listi za Općinsko vijeće u Novom Sarajevu. Pažnju je na ovogodišnjim izborima privukla je i Sonja Mušić, u dubinskim poslovno-rodbinskim vezama s Komšićevim savjetnicima, koja je druga na listi za Općinsko vijeće Centar.

Korisna uloga

U samom vrhu listi nove trojke (SDA, SBiH i DF), pogotovo kod DF-a, mogu se naći i kandidati poput Karoline Karačić, Sande Kljajić, Biljane Begović, Miroslava Vujčića, itd., kao i mnogi koji se izjašnjavaju kao ostali.

Time se zapravo još jednom pokazuje savršeno korisna uloga koju DF kao koalicioni partner igra za SDA. Naime, dok s jedne strane DF sa svojom tobožnjom građanskom i probosanskom pričom služi za ideološko pranje SDA od vlastitog političkog radikalizma i veza s islamističkim snagama, dotle im i „srpski“ i „hrvatski“ kadrovi koje DF može privući, a SDA ne može, mogu potencijalno biti i krucijalni za formiranje većine na nivou Grada Sarajeva.

„Nezgodan“ statut

Naime, upravo je nedostatak Srba i Hrvata u vlastitim redovima u prošlosti znao zadavati glavobolje SDA u procesu izbora gradonačelnika i ostvarivanju većine u Gradskom vijeću. Naime, od 28 vijećnika, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno je garantirano najmanje 20% mjesta u Gradskom vijeću (dakle najmanje 6 svakom), a grupi Ostalih najmanje 2. Također je određeno i da gradonačelnik, predsjedavajući gradskog vijeća i njegovi zamjenici, moraju biti drugačijih narodnosti.

Ovo je prirodno išlo na ruku građanskim i multietničkim strankama poput SDP-a i NS-a prilikom formiranja gradskog vijeća, koji su preko izabranih vijećnika srpske i hrvatske narodnosti, kao i ostalih, proporcionalno ostvarivali veći udio u Gradskom vijeću, a zadavali probleme SDA čije su liste bili redom sastavljene od Bošnjaka.

Na ovim izborima očigledno imaju drugi plan, pa ne treba ni čuditi njihova ambicioznost da mjesecima prije izbora najave Faruka Kapidžića kao zajedničkog kandidata za gradonačelnika.

Naučena lekcija

U odnosu na prošle izbore na kojima je ostala i bez načelnika u gradskim općinama i bez gradonačelnika Sarajeva, SDA je shvatila ne samo da ne može sama na ovim izborima ostvariti željeni rezultat, nego da bez Srba i Hrvata teško da mogu ovladati Gradskim vijećem. A tu se DF još jednom ispostavio kao savršen saveznik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.