MARK SMIT

Britanski diplomata podnio ostavku jer njegova zemlja prodaje oružje Izraelu

U pismu koje je Smit nakon ostavke objavio na X-u, navedeno je da je "britansko Ministarstvo vanjskih poslova saučesnik u ratnim zločinima"

Mark Smit. Platforma X

Anadolija

18.8.2024

Mark Smit (Smith), diplomata u britanskoj ambasadi u Dablinu, podnio je ostavku na svoju funkciju u znak protesta jer njegova zemlja prodaje oružje Izraelu, javlja Anadolu.

U pismu koje je Smit nakon ostavke objavio na X-u, navedeno je da je "britansko Ministarstvo vanjskih poslova saučesnik u ratnim zločinima".

Naveo je da žali zbog ostavke, ali da ne može raditi u instituciji koja sarađuje u ratnim zločinima.

Svjedoci ratnih zločina

Smit je istakao da je ranije radio u jedinici ministarstva koja se odnosi na dozvole za izvoz oružja na Bliski istok i u Sjevernu Afriku.

Navodeći da je stručnjak za ovu temu, Smit je rekao:

- Svaki dan smo svjedoci ratnih zločina i kršenja međunarodnog humanitarnog prava koje je Izrael počinio u Gazi. Vodeće ličnosti izraelske Vlade i vojske jasno pokazuju svoje genocidne namjere.

Smit je u svom pismu naveo da su civilne strukture poput univerziteta i domova uništene, humanitarna pomoć blokirana i da u Gazi više nema sigurnog mjesta.

- Napadaju se ambulantna kola Crvenog križa, škole i bolnice su redovno na meti. To su ratni zločini - kazao je Smit.

Istakao je da je izrazio zabrinutost oko prodaje oružja na svim nivoima ministarstva.

- Iako se britanska prodaja oružja Izraelu ne može opravdati ni na koji način, prodaja oružja se nekako nastavlja - rekao je Smit.

Kritikovao je i izjave britanskih zvaničnika da imaju najtransparentniji sistem izvoznih dozvola na svijetu u vezi s prodajom oružja.

- Istina je suprotna. Kao državni službenik koji je izrazio zabrinutost zbog ove nezakonitosti u ministarstvu, veoma je uznemirujuće biti ignorisan na ovaj način - naveo je. 

Dobio podršku

Smitova ostavka dobila je podršku i od specijalne izvjestiteljice Ujedinjenih nacija (UN) za Palestinu Francesce Albanese.

- Nadam se da će više diplomata slijediti hrabri put Marka Smitha i govoriti protiv onih koji omogućavaju izraelsku brutalnost - napisala je Albanese na X nalogu.

Britanski emiter BBC također je potvrdio Smithovu ostavku putem svojih izvora. U vijesti je navedeno i da se Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije nije oglašavalo o ovom pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.