TRAŽI NOVAC

Ratni zločinac Karadžić tužio Veliku Britaniju jer ne smije koristiti laptop

On se nalazi u zatvoru Albani na ostrvu Vajt, a također tvrdi da mu je zabranjeno da komunicira na maternjem srpskom jeziku

Karadžić: Ratni zločinac. AP Photo/Peter Dejong, Pool, File

Dž. R.

21.8.2024

Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac, zbog ograničenja u zatvorskoj ćeliji, tačnije nemogućnosti da koristi laptop, tuži vladu Velike Britanije za nehumano postupanje. Naime, on traži 50.000 funti zbog "kršenja ljudskih prava".

Pravni troškovi

On se nalazi u zatvoru Albani na ostrvu Vajt, a također tvrdi da mu je zabranjeno da komunicira na maternjem jeziku.

Prošle sedmice Karadžić se pojavio na sudu putem videoveze kako bi tužio državnog sekretara za pravosuđe Šabanu Mahmud (Shabana Mahmood).

Ako pobijedi, porezni obveznici bi morali platiti njegov račun, kao i druge pravne troškove.

Fizičko stanje

Podsjećamo, njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević 2021. godine tvrdila je da je držan u "nezdravim" i "necivilizovanim" uslovima nakon što je preseljen na otok Vajt.

- Što se tiče fizičkog stanja u kojem je on smješten, to je neprihvatljivo. Ako tome dodamo i činjenicu da se nalazi u zgradi punoj kancerogenog azbesta, koji je zabranjen u cijelom svijetu, jasno je u kakvom će stanju biti - kazala je za SRNU.

Tvrdila je da je premještanje učinjeno namjerno u inat njenoj porodici, te da su mu oduzete knjige i kompjuter i da više nije u stanju da govori svoj jezik i da živi svoju kulturu.

Najgori zločini

Psihijatar koji je postao političar, odgovoran je za neke od najgorih zločina počinjenih u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata, uključujući masakr 8.000 muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici, podsjeća "Daily Mail".

Prvostepeno je osuđen na 40 godina zatvora na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, prije nego što mu je povećana na doživotnu kaznu bez uslovnog otpusta.

Očekuje se da će umrijeti u zatvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.