NOVI DETALJI

Osumnjičeni 19-godišnjak za napad u Beču bio nasilan i u školi: Zlostavljao je učenice

Više puta je bio nasilan prema učenicama, prenose njegovi bivši razrednici i profesori

Osumnjičeni 19-godišnjak: Sve priznao. AP

N. H.

10.8.2024

Hapšenje osumnjičenih za planiranje napada na koncert Tejlor Svift (Taylor Swift) već danima je glavna tema austrijskih medija, a polako se otkrivaju i detalji iz života uhapšenih.

Kao prvoosumnjičeni Beran A. (19), austrijski državljanin porijeklom iz Sjeverne Makedonije, priznao je da je planirao napad. Navodno, radikalizovao se putem interneta, da bi na kraju dao otkaz na poslu uz riječi "da sprema nešto veliko".

Nešto kasnije lisice su stavljene i njegovom dugogodišnjem prijatelju Luci B. (17). Radio je na stadionu Hapel i imao je oznake ISIL-a kada je uhapšen. Za njim se već tragalo snimkama nakon tučnjave na željezničkoj stanici Meidling, a on negira svoju umiješanost i u ovaj slučaj i u planove atentata.

U međuvremenu, i dalje izlaze novi detalji o životu glavnog osumnjičenog. Prema pisanju "Profila", on je pohađao komercijalnu školu u Nojkirhenu, gdje je morao da ponavlja godinu i više puta je bio nasilan prema učenicama, prenose njegovi bivši razrednici i profesori.

Priča se da je jednom prilikom u prvom razredu vršnjakinju tokom svađe zgrabio za vrat i gurnuo je uza zid. Godinu dana kasnije navodno je maltretirao i zlostavljao i druge djevojke. U godinama koje su uslijedile "vizuelno se dosta promijenio i osamio", kaže jedan njegov bivši razrednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.