IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Šokantni detalji plana terorista u Beču: Osumnjičeni vježbali izvođenje napada

Policija je u kući pronašla i zaplijenila mnogo materijala za izradu bombe, te propagandni materijal ISIL-a

Osumnjičeni 19-godišnjak: Sve priznao. AP

N. H.

9.8.2024

U kući 19-godišnjeg Berana A., glavnog osumnjičenog za planiranje terorističkog napada na koncert pop zvijezde Tejlor Svift (Taylor Swift) u Beču, pronađeno je razno oružje, mačete, noževi, kablovi za paljenje, detonatori i 21.000 krivotvorenih eura, te krivotvorena policijska iskaznica. 

Policija je u kući pronašla i zaplijenila mnogo materijala za izradu bombe, te propagandni materijal ISIL-a.

Austrijski "Heute" piše da je sa svojim 17-godišnjim potencijalnim saučesnikom vježbao izvođenje napada. 

Riječ je o automobilu marke "Volkswagen", crne boje, koji stoji ispred kuće u Ternicu. 

"Heute" je objavio fotografiju automobila, uz upit, da li je to vozilo trebalo biti oružje smrti i krvoprolića pred bečkim stadionom "Ernst Happel".

Poznato je da su uhapšeni već isprobali vožnju i to s montiranom plavom rotacijom, koje ima i policija. 

- Ja imam 17 godina, a Beran ima auto. Mi smo se samo htjeli malo provozati kroz okolicu - rekao je policiji saučesnik glavnooptuženog 19-godišnjaka. 

Koliko je Beran A. svoj plan terorističkog napada na koncertu najveće svjetske pop zvijezde detaljno razradio, pokazali su i prvi rezultati policijske istrage. 

Fanatik ISIL-a, koji nije imao kartu za koncert, priznao je da se htio zabiti automobilom u 20.000 ljudi izvan stadiona, a onda ih napasti noževima i mačetama, te potom dignuti sve (uključujući i sebe) u zrak. 

Policija je potvrdila da je 19-godišnjak opremio automobil plavom rotacijom, kako bi olakšao prolaz do ulaza na koncert i mase fanova. 

Podsjećamo, on je uhapšen u srijedu u kući njegovih roditelja u Ternicu. Roditelji su mu porijeklom iz Sjeverne Makedonije, a u trenutku hapšenja roditelji su mu bili na odmoru. 

Sedamnaestogodišnjak je hrvatsko-turskog porijekla, uhapšen je istog dana poslijepodne, kod stadiona u Beču. 

Franc Ruf (Franz), glavni direktor za javnu sigurnost, kazao je da je glavni osumnjičeni sve priznao i opisao planove napada, te da su informaciju Austrijanci dobili od američke tajne službe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.