UHAPŠEN U TEKSASU

Pakistanac kovao zavjeru za Iran: Optužen za plaćeno ubistvo, da li je Tramp bio jedna od meta

Američki zvaničnici tvrdili su da zavjera nije povezana s atentatom na Trampa u Pensilvaniji, dan nakon hapšenja Merčanta

Atentat na Donalda Trampa. AP

N. H.

7.8.2024

Pakistanac, koji je osumnjičen da je u ime Irana kovao zavjeru za ubistvo visokih dužnosnika SAD-a, uključujući možda i bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump), nalazi se u američkom pritvoru nakon što je optužen da je pokušao angažirati ubice da izvrše zavjeru.

Asif Merčant (Merchant, 46) uhapšen je 12. jula u Teksasu dok se spremao napustiti zemlju, prenosi Politico.

Američki zvaničnici tvrdili su da zavjera nije povezana s atentatom na Trampa u Pensilvaniji, dan nakon hapšenja Merčanta.

Umjesto toga, kako kažu, čini se da je zavjera povezana s naporima Irana da uzvrati za ubistvo Soleimanija u napadu američkog drona koji je Tramp naredio u Iraku 2020. godine.

Sudski podnesci koji su objavljeni nakon što je slučaj postao javan u utorak upućuju na potencijalnu metu u eliptičnim terminima kao na američkog političara ili javnog zvaničnika, bez konkretnog spominjanja Trampa.

Ali u razgovorima koje je Merčant vodio s drugima, Trampovo se ime pojavilo kao moguća meta, prema službeniku za provođenje zakona kojemu je odobrena anonimnost kako bi razgovarao o osjetljivim detaljima istrage.

Bivši visoki zvaničnik Trampove administracije rekao je u utorak da je dobio brifing od FBI-a o “dužnosti upozorenja” o Merčantu prije nego što je optužnica otpečaćena.

Među indikacijama da je Merčant ciljao na zvaničnika na visokom nivou je i njegov komentar koji je navodno dao da je meta bila dobro zaštićena.

Dana 4. juna, tokom istražne operacije koju je pokrenuo FBI, Merčant je rekao povjerljivom izvoru da će “svugdje oko” mete biti zaštita, rekao je specijalni agent FBI-a Entoni Sipriano (Anthony Cipriano) u izjavi pod zakletvom podnesenoj saveznom sudu u Bruklinu, Njujork.

Merčant se pojavio pred tamošnjim federalnim sudom 17. jula i sudija za prekršaje naredio mu je pritvor bez garancije, prema sudskim zapisima.

U neobičnom potezu, krivična prijava i pismo tužitelja koji pozivaju na Merčantovo pritvaranje držani su u tajnosti do utorka na zahtjev vlade.

Tokom posjeta tužiteljima i agentima za provođenje zakona u utorak u Iowi, državni tužilac Merik Garland (Merrick) osudio je navodnu zavjeru, ali je naglasio da istražitelji ne vide vezu s pokušajem atentata na Trampa.

Zvaničnici vjeruju da je pucnjavu izveo Tomas Metju Kruks (Thomas Matthew Crooks), 20-godišnji Amerikanac, kojeg je na mjestu događaja ubio snajperist Tajne službe.

- Želim priznati da je nakon pokušaja atentata na bivšeg predsjednika Trampa prošlog mjeseca, američki narod svjesniji nego ikad ozbiljnosti prijetnji s kojima se suočavaju naši javni dužnosnici. Iako je naša istraga o pokušaju atentata u toku, kao što je FBI više puta izjavio, nismo pronašli nikakve dokaze da je napadač imao saučesnike, bilo strane ili domaće - kazao je Garland.

Prema sudskim dokumentima, FBI je postao svjestan Merčantove zavjere u aprilu nakon što je putovao u Iran i Pakistan prije nego što je odletio u SAD i došao do nekoga ko je policiji prijavio da ga je Merčant tražio da pomogne u krađi informacija, organiziranju prosvjeda i prenošenju van atentata. Taj neimenovani kontakt pristao je postati povjerljivi izvor za FBI, stoji u sudskim dokumentima.

FBI je dogovorio par tajnih službenika da glume ubice koji bi mogli pomoći u operaciji, prema tužiteljima. Upoznao ih je u junu i rekao im da želi ubiti “političku osobu”, napisao je Sipriano.

Na kasnijem sastanku s povjerljivim izvorom, Merčant je dao rudimentarni pisani kod koji bi zamaglio svrhu njihove interakcije, navodi se u dokumentima.

- Merčant je napisao da bi riječ "majica" značila "protest", što je opisao kao "najlakši posao" - napisao je Cipriano:

- Izraz "flanelska košulja" značio bi "krađa", što je bio "teži posao" "Flis jakna" bila je Merčantova šifra za ubistvo.

Kad je Merčant uhapšen, agenti su pronašli popis kodnih riječi u njegovom novčaniku, rekao je Sipriano.

Sudski podnesci ne kažu da je Merčant izričito izjavio da je djelovao u ime Irana, ali kažu da je “pokazivao afinitet prema Iranu”, često je tamo putovao i imao ženu i djecu u Iranu i Pakistanu.

Prijetnje iz Irana navele su Tajnu službu da posljednjih mjeseci pojača sigurnost Trampa i drugih sadašnjih i bivših američkih dužnosnika. To je povećanje djelomično potaknuto zavjerom za koju se Merčant tereti, rekao je u utorak službenik za provođenje zakona.

- Svakako, to je bio dio računice - rekao je dužnosnik, kojem je odobrena anonimnost kako bi razgovarao o sigurnosnim aranžmanima.

Glasnogovornik tajne službe Entoni Guljelmi (Anthony Guglielmi) rekao je da su dužnosnici svjesni iranske prijetnje i da je uzimaju u obzir pri planiranju sigurnosnih mjera.

Neki u Kongresu su tražili još više sigurnosne zaštite kao odgovor na prijetnje koje su američki dužnosnici pripisali Iranu.

Tokom saslušanja u Senatu prošle sedmice o pokušaju atentata na Trampa u Pensilvaniji i postupanju saveznih agencija u tome, senator Tom Koton vršio je pritisak na vršitelja dužnosti direktora Tajne službe Ronalda Rova u vezi s otkazivanjem sigurnosnih detalja za bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Robert Obrajan.

- Ko je donio tu odluku uprkos stalnim, vjerodostojnim prijetnjama Irana? - upitao je Koton, pozivajući da se ponovno uspostavi zaštita.

- To nije bila tajna služba - rekao je Rov, dodajući da se takva zaštita obično daje predsjedničkim memorandumom.

- Prilično sam uvjeren da agencija to može učiniti i mislim da to treba učiniti, ako pogledate s kakvim se prijetnjama on i svi drugi suočavaju - rekao je Koton.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.