NOVA ANKETA

(Ne)očekivani rezultati: Haris ima najveću prednost nad Trampom od početka kampanje

Najnovija anketa o predsjedničkim izborima pokazuje da Haris vodi ispred Trampa s 48 prema 44 posto

Bajden i Haris. AP

N. H.

6.8.2024

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država i predsjednička kandidatkinja Kamala Haris (Harris) donijela je demokratama najveću prednost u odnosu na Donalda Trampa (Trump) u skoro godinu, prema anketi Mornin Consulta, prenosi "Newsweek".

Najnovija anketa o predsjedničkim izborima pokazuje da Haris vodi ispred Trampa s 48 prema 44 posto, među registriranim glasačima širom zemlje. 

Navodi se da je provedena kampanja između 2. i 4. avgusta i da se temelji na odgovorima 11.265 birača. 

Morning Consult je rekao da je prednost Haris od četiri boda "rekordno visoka razlika u njenu korist" i "najveća prednost demokratskog predsjedničkog kandidata u odnosu na Trampa u skoro godinu".

Haris također vodi ispred Trampa za pet bodova među nezavisnim glasačima (42 prema 37 posto) u anketi od ponedjeljka i pobijedila je bivšeg predsjednika za devet bodova među mladim biračima između 18 i 34 godine (49 prema 40). Anketa ima marginu pogreške od jednog postotnog boda.

Ipak, valja podsjetiti kako se američki predsjednik bira preko elektora u saveznim državama, a ne ukupnim zbirom svih glasova u cijeloj zemlji. Tako će, kao i na izborima 2016. i 2020., ključne biti savezne države koje nisu predominantno demokratske ili republikanske. Tu se ističu Mičigan, Viskonsin i Pensilvanija, a prema anketama u tim državama Haris i Tramp su gotovo izjednačeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.