NASTUP U FILADELFIJI

Haris i Volc prvi put zajedno na skupu: "Tramp sije haos i podjelu, ali ovo nije samo borba protiv njega"

Haris je ranije izabrala Volca, guvernera Minesote, za potpredsjedničkog kandidata

Haris i Volc. AP

N. H.

7.8.2024

Demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Haris (Harris) i njezin novoizabrani potpredsjednički kandidat Tim Volc (Walz) u Filadelfiji su započeli višednevnu turneju po državama koje će biti odlučujuće za izbor novog predsjednika. 

Haris je ranije izabrala Volca, guvernera Minesote, za potpredsjedničkog kandidata. S namjerom da se predstave Amerikancima, samo tri mjeseca pred izbore, prvi put su zajedno nastupili pred više od 10.000 ljudi na univerzitetu Temple u Filadelfiji. 

Haris je Volcovo porijeklo opisala kao kao bivšeg srednjoškolskog profesora i trenera fudbala, veterana Nacionalne garde i bivšeg kongresmena, a potom rekla da će u novembru imati i novu titulu - potpredsjednik Sjedinjenih Država.

- On je osoba koja ljudima daje osjećaj pripadnosti, a zatim ih nadahnjuje da sanjaju velike snove - rekla je.

U svom obraćanju Volc je opisao svoje odrastanje u gradiću u Nebraski, 24 godine služenja u Nacionalnoj gardi, prethodnu karijeru srednjoškolskog profesora društvenih nauka i fudbalskog trenera.

- Na kandidaturu su me potakli moji učenici - rekao je. 

- Vidjeli su u meni ono što sam se nadao da ću im usaditi: predanost općem dobru, uvjerenje da jedna osoba može nešto promijeniti.

Pensilvanija, gdje su održali prvi skup, jedna je od ključnih država kada se radi o tijesnim izbornim rezultatima između demokrata i njihovih republikanskih rivala, bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) i njegovog kandidata za potpredsjednika senatora Džej-Di Vensa (JD Vancea).

- Ova kampanja, naša kampanja, nije samo borba protiv Donalda Trampa. Naša kampanja - ova kampanja - je borba za budućnost - kazala je Kamala Haris.

Volc je Trampa opisao kao osobu koja nije sposobna služiti Sjedinjenim Državama i bori se samo za ličnu dobit.

- On nema pojma šta je služenje (narodu). Nema vremena za to jer je previše zauzet služenjem vlastitim interesima - rekao je Volc.

Za bivšeg je predsjednika rekao da "sije haos i podjele".

Volc je 2006. u republikanskom okrugu izabran u Zastupnički dom Kongresa i služio je 12 godina prije nego što je 2018. izabran za guvernera Minesote.

Progurao je progresivnu agendu koja uključuje besplatne školske obroke, ciljeve za rješavanje klimatskih promjena, smanjenje poreza za srednju klasu i produženi plaćeni dopust za radnike.

- Kao guverner, trener, učitelj i veteran, pružio je usluge radničkim porodicama poput svoje - rekla je Haris.

Volc se dugo zalaže za reproduktivna prava žena, ali je također pokazao konzervativne osobine dok je predstavljao ruralni okrug u Kongresu, braneći poljoprivredne interese i podržavajući pravo na oružje.

Tramp i Vens brzo su kritkovali Haris i Volca.

- To je najradikalniji ljevičarski duo u američkoj historiji - napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.