PRIVUKAO PAŽNJU

Kamala Haris izabrala kandidata za potpredsjednika: Ko je guverner Tim Volc

60-godišnjak rođen i odrastao u malom gradu Nebraska, učitelj i trener

Volc: Republikanci su čudni. X

Dž. R.

6.8.2024

Kamala Haris (Harris) izabrala je kandidata za potpredsjednika SAD, a njen izbor pao je na Tima Volca (Walz).

Guverner Minnesote privukao je pažnju interneta i potaknuo poruke demokrata tako što je sažeto opisao kako on gleda na republikance - oni su čudni.

Bogata biografija

Izjave Tima Volca (Walz) su se naširoko proširile, što mu je pomoglo da se učvrsti kao odabir Kamale Haris te da se kandidira uz nju kao potpredsjednik. On govori jasno i pragmatično, pokazujući zdravorazumsku politiku za koju se zalaže njegova stranka.

Volc je 60-godišnjak rođen i odrastao u malom gradu Nebraska. Postao je učitelj, prvo u Kini, zatim u Nebraski i konačno u Mankatu u Minesoti, gdje je predavao geografiju i trenirao srednjoškolsku fudbalsku reprezentaciju. 

Bio je fakultetski savjetnik za prvo odjeljenje gej-strejt saveza u školi 1999. godine, mnogo prije nego što su se demokrate nacionalno zalagale za prava homoseksualaca. Također je služio u Nacionalnoj gardi vojske 24 godine, a prijavio se sa 17 godina, što ga je vodilo širom zemlje i u Evropu.  

Politički put

Volc se prvi put kandidirao za funkciju 2006. godine u kongresnom okrugu naklonjenom republikancima, uznemireno odbacivši aktuelnog predsjednika. Zadržao je okrug do 2016. godine, pobjeđujući republikance iznova i iznova. Godine 2018.,  kandidovao se za guvernera i pobijedio, a zatim je uspješno odbranio mjesto 2022. godine.

On je sada predsjedavajući Asocijacije demokratskih guvernera, što mu je dalo nacionalni profil u protekloj godini jer je prvo bio uz Bajdena, a sada uz Haris. Njegovi nastupi posljednjih sedmica su uzeli maha, stavljajući njegovo ime na uži izbor potpredsjednika i u centar pažnje za demokrate.

U Minnesoti, demokrati su 2022. godine zauzeli oba doma zakonodavnog tijela i guvernera, a Volc i njegove kolege u zakonodavnom tijelu prionuli su na posao, isporučujući listu progresivnih političkih pobjeda kao što su besplatni školski obroci, pravo na abortus, ograničenje oružja i legalne marihuane.

Bivša američka senatorka Heidi Heitkamp iz Sjeverne Dakote rekla je da Volcovo prostodušno izražavanje djeluje jer je stvarno i blisko ljudima, posebno kada se uporedi sa Trampovim izborom potpredsjednika.

Najveći nedostatak

Najveći nedostatak za Volca i prednost za druge izabranike u užem izboru, kao što je guverner Pensilvanije, Džoš Šapiro (Josh Shapiro), jeste njegova geografija. Minesota nije ljuljačka država, iako je Tramp rekao da misli da može pobijediti. 

Republikanci će također sigurno pokrenuti pitanej protesta 2020. nakon ubistva Džordža Flojda (George Floyd) od policije, povezujući Volca, koji je u to vrijeme bio guverner.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.