HOĆE LI IH POSLUŠATI

Nastavljaju se privatni napori demokrata da se Bajden povuče iz utrke za predsjednika SAD

Stav poslanika je bio da je kontraproduktivno upućivati ​​dodatne javne pozive Bajdenu da se odmah povuče

Američki predsjednik Džo Bajden. AP

N. Aj.

16.7.2024

Javni pozivi demokrata kojima se od predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) traži da odustane od predsjedničke utrke utihnuli su posljednjih dana, ali privatni napori da se na to podstakne predsjednik i njegovi glavni pomoćnici se nastavljaju, izjavilo je nekoliko demokratskih izvora za CNN.

Na putu da izgubi izbore

Među takvim naporima su, kažu ovi izvori, ponovljeni dopisi iskusnog i uglednog demokratskog anketara Stenlija Grinberga (Stanley Greenberg), koji dijeli svoje viđenje da je Bajden na putu da izgubi izbore - i to na način koji nanosi veliku štetu drugim demokratskim kandidatima.

"Izgubiti sve”, tako je jedan demokrat opisao glasački zapisnik koji je Grinberg poslao Bajdenovom najužem krugu posljednjih dana. 

"Porazno", bio je odgovor drugog demokrate bliskog Bijeloj kući koji je upoznat sa Grinbergovim dopisima.

Ovi izvori su rekli da je Grinberg poslao nekoliko memoranduma u protekle dvije sedmice od predsjednikove razorne debate, analizirajući interne ankete za koje tvrdi da pokazuju da se položaj predsjednika i dalje pogoršava jer Amerikanci u velikoj većini ne vide da će on služiti još četiri godine.

Grinberg je decenijama vodeći demokratski anketar, a njegov rad uključuje savjetovanje u dvije pobjedničke predsjedničke kampanje Bila Klintona (Bill Clinton). Odbio je da komentariše kada je kontaktiran u ponedeljak uvečer.

Nanesena šteta

Nekoliko demokratskih članova Kongresa također je nastavilo privatno lobirati, rekli su ovi izvori, pozivajući vrhunske savjetnike Bajdena da razmotre štetu nanesenu Bajdenovom naslijeđu ako predsjednik ne samo da izgubi Bijelu kuću, već i ako republikanci zadrže Dom i zauzmu većinu u Senatu.

Jedan demokratski poslanik rekao je za CNN da neki vrhunski Bajdenovi saradnici shvataju "dubinu ovoga", ali vjeruju da se to može preokrenuti i u svakom slučaju opisuju predsjednika kao nepokolebljivog u uvjerenju da može pobijediti. U svom intervjuu za NBC News u ponedjeljak, naprimjer, predsjednik je ponovo jasno stavio do znanja da nema namjeru da se povuče.

Stav poslanika je da je kontraproduktivno upućivati ​​dodatne javne pozive Bajdenu da se odmah povuče, zbog imperativa jedinstvenog stranačkog odgovora na ovosedmičnu konvenciju republikanaca i zbog ponovljenih predsjednikovih javnih izjava o ostanku u utrci.

Ali ovaj demokrata je predvidio da će se pristup promijeniti ako ankete i drugi podaci nakon konvencije pokažu da se položaj predsjednika još više pogoršava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.